Şekerbank

STRESLE BAŞ ETMEK İÇİN MUZ VE AVOKADO TÜKETİN

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
STRESLE BAŞ ETMEK İÇİN MUZ VE AVOKADO TÜKETİN
SERATONİN İÇEREN VE STRESİ AZALTAN YİYECEKLER HANGİLERİ?

Mutluluk hormonu adı verilen seratonin insanı dinç kıldığını belirten Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, bu hormonun bulunduğu yiyecekleri ve stresi azaltan besinleri sıraladı.

Stres; kişiyi zorlayan, kısıtlayan ve engelleyen olaylar, durumlar karşısında verilen tepkilerin tümüdür. Birçok insanın düşündüğü gibi sadece üzerimizde hissettiğimiz baskı ve gerginlikle sınırlı değildir. Özellikle de endüstriyel toplumlarda yaşayan insanlar kentleşme ve buna bağlı olarak kalabalıklaşma, gürültünün artması, hızla zorlaşan yaşam şartları, trafik sorunu ve benzeri durumlarla sıklıkla karşılaşır. Stres kalp hastalıklarının, inmenin, kanserin, solunum yolları hastalıklarının, eklem iltihaplarının, mide-bağırsak bozukluklarının, uykusuzluğun, depresyonun, psiko-somatik rahatsızlıkların, deri hastalıklarının, kronik ağrı ve sancıların, şişmanlığın başlıca nedenlerindendir.

MUTLULUK HORMONU HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Mutluluk hormonu adı da verilen seratonin insanı dinç kılan, performansını artıran ve aktif bir hayat sürmesini sağlayan enerjiyi verdiğinden insanın mutlu olmasını da sağlar. İnsanın hayatını optimal ve ideal bir düzeyde sürdürebilmesi aldığı gıdalarla da yakından ilişkilidir. Bu hormon, daha çok B1 ve B2 vitaminlerinde bulunur.

Bulgur, nohut, süt ve süt ürünleri, çikolata, muz, hindi eti, kırmızıbiber, portakal gibi besinler vücutta endorfin salgılanarak seratonin yani mutluluk verici hormonun üretimini sağlar.

Triptofan aminoasidini içeren gıdalar da vücutta aynı şekilde etki ederek stresle baş edebilmede yardımcıdır. Bu amino asit vücutta üretilemez fakat strese iyi gelen seratonin ve melatonin hormonunun üretimine yardımcı olur. Bu gıdalar; tavuk ve dana eti, kahverengi pirinç, fındık, balık, süt, yumurta, peynir, muz, yulaf ve avakadodur. Muzu ara öğünlerde, yulafı sütle kahvaltıda, avokadoyu salatanın içinde kullanabilirsiniz.

Krom bir mineraldir. Tokluk hissi yaratır, vücutta insülin dengesini ayarlar, kan şekerini dengeler. Kromun bulunduğu gıdalar; ceviz, fındık, tuzsuz beyaz leblebi, tam tahıllı ekmek, et, yeşil fasulye, brokoli ve baharatlardır.

Ara öğünlerde küçük bir kâse kuru yemişin hiçbir zararı yoktur.

Bol tarçınlı bir sütlaç içeriğindeki tarçın ve pirinç sebebi ile sakinleştirici etki yaratır. Dondurma da tüketilebilecek hafif bir tatlıdır.

Yağsız yoğurt ve taze meyvelerden muz, ananas, kivi, elma kuru dut ve kuru üzüm ile hazırlanan karışım oldukça keyifli bir alternatiftir.

Yağsız sütle yapılan meyveli milkshake hem tokluk hissi oluşturur, hem stresi azaltır.

Çikolatada sütlü değil bitter olanı tercih etmek kakao içeriği açısından daha tatmin edici, kalori açısından daha düşüktür.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
1 BARDAK NAR SUYU, 10 BARDAK YEŞİL ÇAY ETKİSİNDE!Önceki Haber

1 BARDAK NAR SUYU, 10 BARDAK YEŞİL ÇAY E...

Rusya’dan dönen sebzeye kolay tarifeSonraki Haber

Rusya’dan dönen sebzeye kolay tarife

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar