Tarım sektörünün yönetimi havza bazlı sisteme dönüyor. Ancak bu sistem daha önce Milli Tarım Projesi içinde açıklanan Havza Bazlı Üretim ve Destekleme Modeli’nden çok farklı.
Tarım ve Orman Bakanlığı daha dinamik, kırsal kesime daha çok hitap eden, bürokratik engelleri en aza indirmeyi amaçlayan yeni bir sistem üzerinde çalışıyor.
Bakanlık çok büyüdü; bitkisel üretim, hayvancılık ve gıdanın yanına su işleri ve ormanda eklendi. Artık tek merkezden yönetmek çok daha zorlaştı.
Yeni sitemde Türkiye yeniden 15 havzaya bölünecek ve her havzanın bir yönetimi olacak. Şimdilik düşünülen isim Havza Başkanlığı…
‘’Hangi şartlarda, nereye para verdiğimizi bilmiyoruz’’
Havza başkanlıklarıyla birlikte destekleme sistemi de değişecek. Tarım ve Orman Bakanlığı geçen yıl 14,5 milyar para ‘’dağıtmış.’’ Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu bilerek ‘’dağıtmışız’’ ifadesini kullanıyor ve itiraf ediyor; ‘’Bu paranın nereye, hangi şartlarda verildiğini bilmiyoruz. Ülkemizdeki hayvan sayısı bile belli değil.’’
Daha basın ile paylaşılmadı ama Tarımda Milli Birlik Politikası’nın ana eksenlerinden birini teşvik uygulamalarını da kapsayacak Havza Başkanlığı Sitemi oluşturacak. Hangi bölgede hangi ürünün hatta hangi hayvan ırkının yetiştirileceği net olarak ortaya çıkarılacak. Bir havzaya verilecek desteğin hangi alanlarda harcanacağı Havza Başkanlığı tarafından destek ödenmeden önce belirlenecek ve etki analizi yani yaratacağı katma değer de dâhil olmak üzere Bakanlığa rapor olarak sunulacak. Onaylandıktan sonra destek ödenecek ve sonuna kadar takibi yapılacak.
Yeni politikada sayısı 14 bini bulan kooperatiflerin sayısı birleştirme yoluyla azaltılacak. Hatta başarılabilirse birkaç üst birlik şeklinde organize edilecek. Tarım ve Orman Bakanlığındaki nitelikli personel sahaya inecek. Bu personel üreticilerin özellikle girdi kullanımı konusundaki bilgi açığı kapanacak.
Her havza için ayrıca tarımsal kuraklıkla mücadele planları açıklanacak.
Çiftlik yönetim sistemlerinden, güneş enerjisinin kullanılmasının yaygınlaştırılmasına, mobil süt sağım makinalarından, elektrikli – hibrit bahçe traktörlerine hatta yapay zekâ kullanımına kadar pek çok yenilik üzerinde projeler açıklanacak ve kullanımı desteklenecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı, ziraat ve veteriner fakültelerine giren öğrencilere ek destek verecek. Bu fakültelerin yeniden popüler olması sağlanacak.
Tüketiciler ise satın aldıkların tarımsal ürünlerin tüm aşamalarını mobil cihazlar üzerinden görebilecek.
Ve son hedef; et ithalatı 2021 yılında bitirilecek.
Bu Bakanlık kapanmadan Bu Ziraat odaları kanunu değişip Adam gibi bir çifçi tanımı yapılmadan Bu tarım adam olmaz.Haber 2018 tarihli 3 yıl geçmiş.Bir ülkenin topraklarının%90 ortak ve yarıcılık veya kiracılıkla işletiliyor destekler boşa gidiyorsa bir şey çıkmaz.