Güneydoğu Anadolu Bölgemiz açısından bağcılık için en uygun iklim şartlarına sahip bölge konumundadır. Bu nedenle bu gün yazımda bağcıkla ilgili konuyu sizlere değinmek istiyorum.
Ülkemiz tarım şehri ve tarıma dayalı gelişmeler önemli bir sektör bu gelişimde bağcılık konusunda dünyada neresindeyiz bunu irdelemek istiyorum.
Dünya da Toplam bağ alanları 7 milyon hektar, toplam üzüm üretimi 69 milyon ton civarındadır. Ülkeler üretim alanları bakımından ilk beş sırayı İspanya, Fransa, İtalya, Çin ve Türkiye olarak sıralanmaktadır. Üretim miktarları bakımından ilk beş sıra incelediğinde Çin, İtalya, ABD, Fransa ve İspanya gelmektedir. Ülkemiz bu sıralamada altıncı sırada yer almaktadır.
Bağcılık anlamında son yirmi yıl içinde dünyada Fransa, ispanya, İtalya Almanya ve Portekiz dünya piyasa ellinde tutmaktadır ve bu üretimin o/o 80 dünya piyasasına sunuluyor fakat bu rakamlar şimdi 0/0 60’lara geriledi ve bununla ilgili ABD, Arjantin, Afrika, Çin gibi Ülkeler büyük ataklar yapmaktadır.
Ülkemizde üzüm üretiminin kullanım alanına göre dağılımı ise % 52 sofralık, % 38 kurutmalık ve % 10 Şıralık / şaraplık üretim gözükmektedir. Kuru üzüm büyük bir kısmı ihracatta değerlendirilmektedir.
Ülkemizde 280 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm üretilmektedir. Türkiye Kuru Çekirdeksiz Üzüm İhracatı 2015 yılında 224.482.561 kg ve 430.098.320 dolar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’nin kuru üzüm ihracatında en büyük payı AB ülkeleri almaktadır. Ülkemizde yüzden fazla edilmiş üzüm çeşidi bulunmaktadır.
Sizlere rakamlar konusunda biraz özetlemeye çalıştım. Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve bilhassa Şanlıurfa ilimiz açısından bağcılık potansiyeli yüksektir.
Yeryüzünde bağcılığın tarihçesi M.Ö. 5000 yılına kadar dayanır. Asmanın anavatanı Anadolu ve Kafkasya’yı içine alan ve Küçük Asya olarak adlandırılan bölgedir. Bölgemizde asma yetiştiricilik yüz yıllardır yapılmaktır. Babil şehri bilinen asma Bahçeleri tarih boyunca anlatır.
Mezopotamya bildiğimiz tarım havzası insanlık tarihiyle birlikte tarımın gen merkezi bu merkezde bağcılık neden geriledi sorusu aklıma geliyor. Ülkemiz ve dünya baktığımızda biz bunu neresindeyiz.
Tabii asma hemen hemen her yerde toprakta yetişir. Az sulamayla yetinmesi ve yamaç arazilerde yetişen önemli bir meyvedir.
Elbette, üzüm sofralık, kurutmalık ve şaraplık olarak önemli bir sektör olarak her zaman değer verilmelidir.
Bizde tarımın gelişmesi için bölgemizde bağcılığı teşvik etmeliyiz bence…
Yorum Yazın