Şekerbank

En Güzel Ballar Yarıştı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
En Güzel Ballar Yarıştı
TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde, Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Adana İli Arı Yetiştiricileri Birliği ile ortaklaşa düzenlenen Adana 5. Bal Teşvik Müsabakası yapıldı.

TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde, Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Adana İli Arı Yetiştiricileri Birliği ile ortaklaşa düzenlenen Adana 5. Bal Teşvik Müsabakası yapıldı.

Adana Vali Yardımcısı Mustafa AYDIN'ın jüri başkanlığı yaparak onurlandırdığı yarışmada, jüri üyeleri yarışmaya katılan 196 arıcıya ait balları renk, tat, koku, akışkanlık kriterlerine göre değerlendirdi. 

Törende açılış konuşması yapan Adana İli Arı Yetiştiricileri Birliği adına Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar TÜFEKLİ, arıcılarımızın büyük fedakarlıklarla ballarını ürettiklerini belirterek, yarışmaya gelirken en iyi ballarını burası için getirdiklerini söyledi. Bu tür yarışmaların arıcılara büyük bir motivasyon sağladığını söyleyen TÜFEKÇİ, tüm yarışmacılara başarılar diledi. 

İl Müdürümüz Ahmet SÖĞÜT ise törende yaptığı konuşmada protokole, katılımcılara ve izleyicilere hoş geldiniz diyerek, iyi dileklerini sunduktan sonra konuşmasına şöyle devam etti; “Bilindiği gibi arıcılık ekonomi yapısı, sosyal gücü, istihdam ve teknik özellikleri bakımından çok önemli bir tarımsal faaliyettir. Arılardan bal, arı sütü, propolis, arı zehiri ve polen gibi çok kıymetli arı ürünleri elde edilmektedir. Bu ürünlerin yanı sıra Polinasyon, yani tozlaşma yoluyla bitkisel üretimde verim ve kalite artışına çok büyük katkı sağlamaktadır.

Türkiye'de arıcılık çok eski yıllardan beri bir gelenek olarak yapılagelen sosyo-ekonomik bir faaliyettir. Hem kovan varlığı hem de bal üretimi bakımından dünyanın en önemli birkaç ülkesinden biri konumundayız.

İlimiz geniş florası, çiçeklenme için uygun iklimi, bal verimi yüksek bitkilerin mevcut olması nedeniyle arıcılık açısından büyük potansiyele sahiptir. 2014 yılı verilerine göre 457.953 adet koloni sayısı ve 9.714 ton bal üretimiyle Türkiye'de Ordu ve Muğla illerinden sonra 3. sırada yer almaktadır. Süzme bal üretiminde ise ilk sırada yer almaktadır.  Koloni başına verimimiz ise 21 kg civarındadır. İlimizde narenciye çiçeklerinin Nisan Mayıs ayında açmasıyla en erken bal hasadı bölgemizde yapılmaktadır”.

Tarımın bir parçası olan ve kırsal kesimde topraksız kişiler için önemli bir istihdam alanı olan arıcılığın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından da desteklendiğini ifade eden SÖĞÜT, “Ülke koloni varlığının kayıt altına alınması, desteklemelerin sağlıklı bir şekilde üreticiye ulaşması amacıyla arıcılık kayıt sistemi projesi 2008 yılında uygulamaya koyulmuştur. 2008 yılında 162.331 adet arılı kovana 730.000 TL destekleme ödemesi yapılmışken, 2014 yılında bu rakam 394.595 arılı kovana ve 3 milyon 946 bin TL'ye ulaşmıştır. Desteklerimiz bundan sonra da artarak devam edecektir” şeklinde konuştu.

“Hem kaliteli bal üretimini teşvik etmek hem de arıcılarımızı bir araya getirerek sosyal aktivite oluşturmak amacıyla bu yıl 5.sini düzenlediğimiz bu yarışmaya İlimizin çeşitli yörelerinden Arıcılar Birliğine üye 196 arıcımız başvurmuş ve oluşturulan komisyon marifeti ile bir takım aşamalardan geçerek derecelendirilmişlerdir” diyen SÖĞÜT, büyük özveri ile gerçekleştirilen bu yarışma neticesinde dereceye giren üreticilerimizi tebrik ederek, yarışmada emeği geçenlere ve katılan bütün üreticilerimize teşekkür Etti.  

Adana Vali Yardımcısı Sayın Mustafa AYDIN’ın jüri başkanlığını yaptığı yarışmada, Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde KTV Şube Müdürü Birsen ERGÜN, Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Güldane YÜCE ile Ziraat Mühendisi Mine ÖKEMEFEve Ziraat Mühendisi Gültekin AŞANBUĞA jüri üyeliği yaptılar.

Yarışmada Adana arıcılığına emek ve gönül vermiş olan duayen arıcılarımızdan Veli YÜCE, Adil KAPLAN, Mürsel ATAŞ, Ali İhsan GÖKBUDAK veSeyfettin ULUDAĞ’a plaket verildi.

Ardından Adana Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Yaşar TÜFEKLİ tarafından Adana arıcılığına katkılarından dolayı Sayın ValimizMustafa BÜYÜK’e ve Vali Yardımcısı Mustafa AYDIN’a, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin SÖZLÜ’ye, Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü SayınAhmet SÖĞÜT’e, Ticaret Borsası Başkanı Şahin BİLGİÇ’e, Binboğa Bal Kooperatifi Başkanı Emrah ZARARSIZ’a, jüri üyeleri Birsen ERGÜN’e, Gültekin AŞANBUĞA’ya, Güldane YÜCE’ye ve Mine ÖKEMEFE’ye teşekkür plaketleri takdim edildi.

Jüri Başkanı Vali Yardımcısı Sayın Mustafa AYDIN'ın yarışmanın sonuçlarını açıklamasının ardından dereceye girerek birinci olan bal üreticisi Yüreğir İlçesinden Habip ARI’ya Güneş Enerjisi Sistemi, Arıcı seti ve Polar mont, ikinci üretici Pozantı İlçesinden Adem BUCAK’a Güneş Enerjisi Sistemi, Arıcı seti ve Polar mont; üçüncü üretici Kozan İlçesinden İbrahim İLHAN’a Orta boy Güneş Enerjisi Sistemi, Arıcı seti ve Polar mont verildi. Dördüncü üretici İmamoğlu İlçesinden Mutlu TOLGAÇ, beşinci üretici Seyhan İlçesinden Musa ÇİÇEK, altıncı üretici Yüreğir İlçesinden F. İslam ERİŞ, yedinci üretici İmamoğlu İlçesinden İsmail ELÇİN, sekizinci üretici Yüreğir İlçesinden Mesut İLKKAHRAMAN, dokuzuncu üretici Kozan İlçesinden Ramazan KARAHAN, ve onuncu üretici Pozantı İlçesinden Mehmet GÖKBUDAK’a çeyrek altın, Arıcı seti ve Polar mont hediye edildi. Onbirinci üretici İmamoğlu İlçesinden Aynur AKKO ve onikinci üretici Yüreğir İlçesinden Mahmut ALTAN’a Küçük Panel ve Polar mont hediye edildi. Ayrıca sıralamada ilk 13'den 32. sıraya kadar olan arıcılara Kovan ve Polar mont hediye edildi. Yine yarışmaya katılan tüm arıcılara Polar Mont hediye edildi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çiftçi Kendi Traktörünü Kendi YaptıÖnceki Haber

Çiftçi Kendi Traktörünü Kendi Yaptı

ANIMALL ANTALYA Hayvancılık Fuarı kapılarını açıyorSonraki Haber

ANIMALL ANTALYA Hayvancılık Fuarı kapıla...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar