TOFİDAS

Mısır Üreticilerine 'Kahverengi Kokarca' Uyarısı: İlaçlama İçin Kritik Dönem Başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mısır Üreticilerine 'Kahverengi Kokarca' Uyarısı: İlaçlama İçin Kritik Dönem Başladı
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, mısır bitkisine zarar veren kahverengi kokarca ile mücadelede kritik bir evreye gelindiğini duyurdu. Müdür Yılmaz, kontrollerde 30 bitkide 7'den fazla zararlı tespit edilmesi halinde derhal ilaçlama yapılması gerektiğini belirtti.
Çim Sınırlayıcı

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, 300'den fazla bitki ve ürüne zarar veren istilacı bir tür olan kahverengi kokarcaya karşı mısır üreticilerini uyardı. Yılmaz, özellikle fındıkta büyük verim ve kalite kaybına yol açan bu zararlının, mısır, çeltik, fasulye, domates ve biber gibi birçok üründe de ciddi risk taşıdığını ifade etti. Ergin ve nimflerin bitkilerde emgi yaparak zarar verdiğini, mısırda ise danelerin tohum özelliğini yitirmesine sebep olduğunu belirtti.

Müdür Yılmaz, kahverengi kokarcayla mücadelede entegre yöntemlerin (mekanik, biyoteknik, biyolojik ve kimyasal) birlikte kullanılmasının önemine dikkat çekti. Yılmaz'ın açıklamasına göre, mısırda zararlının yoğunluğuna göre ilaçlama kararı alınmalı. Bu kapsamda, mısırın 8 yapraklı döneminden itibaren tarlalar sürekli kontrol edilmeli. Tarlanın farklı noktalarında toplam 30 bitki incelenerek, 7 nimf veya 7 ergin tespit edilmesi durumunda ilaçlamaya başlanması gerektiği vurgulandı. Yılmaz, bu mücadelenin sadece tane mısır üretim alanları için geçerli olduğunu ekledi.

Kimyasal mücadelenin, komşu bahçelerle koordineli bir şekilde yapılmasının etkinliği artıracağını belirten Kemal Yılmaz, üreticilere şu çağrıda bulundu: "Tüm üreticilerimizin zaman kaybetmeden yapılan kontrollerde, mücadele eşiğine ulaşılan bahçelerde; kimyasal mücadelenin yapılmasını ve kahverengi kokarcaya karşı ruhsatlı bitki koruma ürünlerinin kullanılmasını tavsiye ederim."

Kaynak:Tarım Pusulası

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Milletvekili Ün'den Çiftçilere 'Ürün Kaybı' Üzerinden Destek ÇağrısıÖnceki Haber

Milletvekili Ün'den Çiftçilere 'Ürün Kay...

Antalya'da Kadınlar Üretiyor, KazanıyorSonraki Haber

Antalya'da Kadınlar Üretiyor, Kazanıyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar