Şekerbank

Çiftçilere Buzağı Kulübesi ve Septisemi Aşısı Desteği

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çiftçilere Buzağı Kulübesi ve Septisemi Aşısı Desteği
Buzağı ölümlerini önleme çalışmaları Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün hazırlamış olduğu proje ve Büyükşehir Belediye Başkanlığının desteği ile devam ediyor.

Buzağı ölümlerini önleme çalışmaları Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün hazırlamış olduğu proje ve Büyükşehir Belediye Başkanlığının desteği ile devam ediyor.

Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığının işbirliği ile çiftçilere bin adet buzağı kulübesi desteği sağlanırken, buzağı ölümlerinin önüne geçmek için Büyükşehir Belediyesi tarafından temin edilen 3 bin 500 adet Septisemi aşısı İl Müdürlüğünce teslim alınarak uygulanmaya başlandı.

Bu proje kapsamında Kepsut İlçesi Mahmudiye Mahallesinde düzenlenen programa Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, İlçe Belediye Başkanları, daire amirleri, davetliler, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Yapılan çalışmalar da hayvancılık işletmelerinde sürü büyüklüğünü etkileyen temel neden, doğum sonrası buzağı ölümleri olduğu görülüyor.

2014 yılı TÜİK rakamlarına göre Balıkesir'de 42.007 adet büyükbaş hayvancılık işletmesi ve bu işletmelerde 447.085 süt sığırı ve 97.880 besi sığırı bulunuyor.

2014 yılında Balıkesir'de e-ıslah veri tabanına 132.931 baş buzağı kaydı yapılmış ve yine aynı sistem kayıtlarına göre bu hayvanlardan doğumdan sonraki ilk 6 ay içerisinde 6.170 buzağının öldüğü görüldü. 

Bu ölümleri mercek altına almak için buzağı ölümleri ile ilgili İl Müdürlüğü bir proje başlattı. Bu proje ile buzağı ölüm sebeplerini araştırarak, buzağı ölümlerini azaltmak; ölümlerinin neden olduğu ekonomik kayıpları önlemek; hayvancılık işletmelerinin barınma şartlarının iyileştirilmesine ve hayvan refahına katkıda bulunmak; hayvanlarda koruyucu hekimlik hizmetlerini yaygınlaştırarak tıbbi giderleri azaltmak; kırmızı et üretimini artırmaya ve yetiştiricilerimizin gelir seviyesini yükseltmeye katkıda bulunmak hedefleniyor.

Bu amaçla, Balıkesir'deki buzağı ölümlerini araştırmak için üç farklı anket hazırlanarak uygulamaya başlandı.

 Anketlerin ön değerlendirmelerinde buzağı ölümlerinin daha çok, uygun olmayan işletme koşullarından ve mikrobiyal kaynaklı ishallerden kaynaklandığı tespit edildi.

Balıkesir'deki modern işletmelerde yapılan ikinci grup anket çalışmalarının ön değerlendirmesinde ise buzağı ölümlerinin ishale karşı antiserum tatbiki ve doğumdan sonra buzağıların kulübelerde ayrı ayrı barındırılması nedeniyle önlendiği dikkati çekti.

Yine serbest ve resmi veteriner hekimlerle yapılan üçüncü grup anketin ön değerlendirmelerinde, buzağı ölümlerinin sebepleri içerisinde, ilçelere göre sıralamada farklılıklar olmakla birlikte, ishal birinci, solunum sistemi ikinci ve septisemi üçüncü sırada yer alıyor. Bunu göbek iltihapları, beslenme bozuklukları ve eklem hastalıkları izliyor.  Veteriner hekimlerle yapılan anket sonucunda aynı zamanda, buzağıların ayrı kulübelerde bulundurulmaları, gebe ve yenidoğan buzağılara antiserum uygulaması yapılmasının buzağı üzerinde olumlu etkisinin olacağı bildiriliyor.

Balıkesir Veteriner Hekimleri Odası tarafından da, Balıkesir'de doğumdan sonraki ilk bir ay içerisinde görülen buzağı ölümlerinin yüzde 85'inin viral ve bakteriyel kaynaklı ishallerden kaynaklandığı ifade edildi. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarım sektörünün temsilcileri istişare toplantısında bir araya geldiÖnceki Haber

Tarım sektörünün temsilcileri istişare t...

Mantar Zehirlenmelerine Dikkat..!Sonraki Haber

Mantar Zehirlenmelerine Dikkat..!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar