Şekerbank

Tarım sektörünün temsilcileri istişare toplantısında bir araya geldi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarım sektörünün temsilcileri istişare toplantısında bir araya geldi
Tarım sektörünün paydaşları istişare toplantısında bir araya geldi.

Tarım sektörünün paydaşları istişare toplantısında bir araya geldi. Tarımla ilgili konuların görüşüldüğü toplantıya Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım Komisyon Üyesi Hüseyin Samani, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Abdullah Ünlü, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yön.Kur.Başk. Mustafa Satıcı, TARSİM Bölge Müdürü Mustafa Değer, Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı İbrahim Kamil Kabalar, Fidebirlik Yön.Kur.Başkanı Mümin Şahin, ANTALYA Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) Başkanı Ali Eroğlu, İl Müdür Yardımcılar, Şube Müdürleri, özel sektör temsilcileri, oda ve birlik başkanları katıldı.

Antalya'nın Türk tarımındaki yerine dikkat çeken İl Müdürü Ahmet Dallı, 8.6 milyar Türk Lirası hasıla ile ikinci, bitkisel üretim değeri itibari ile birinci sırada yer aldığını kaydetti. Antalya'nın örtüaltı tarımın başkenti olduğunu belirten Dallı, 250 bin dekar örtüaltı alanda üretim yapıldığını aktardı.

Yaş meyve sebze üretim ve ihracatındaki başarıya işaret eden Dallı, "Birçok sebze türünde ülke üretiminin 4 de birinden fazlasını karşılıyoruz. Domates üretiminin yüzde 19'unu, hıyar üretiminin yüzde 26'sını, patlıcan üretiminin yüzde 19'unu. 5.5 milyon ton sebze meyve üretimimiz var. Bununla birlikte üretimin yüzde 12'lik kısmını da ihraç etmekteyiz. Meyve üretiminde de çok önemli bir noktadayız. Narenciye üretiminin yüzde 26'sını, nar üretiminin yüzde 27'sini, muz üretiminin yüzde 27'sini ve avokado üretiminin yüzde 82'sini ilimiz karşılamakta" diye konuştu.

Antalya'nın tarımsal girdiler olan tohum ve fide üretiminin de merkezi konumunda bulunduğunu kaydeden Dallı, biyolojik mücadele ajanlarının üretim ve ihracatında, arıcılıkta, küçükbaş hayvan ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde de Antalya'nın söz sahibi bir il olduğunu vurguladı.

Tarım sektörünün her türlü koşuldan etkilenen çok zor bir sektör olduğunu kaydeden Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım Komisyon Üyesi Hüseyin Samani, "Bu nedenle beraber olmamız ve sırt sırta vermemiz gerekli. Ancak o zaman daha başarılı olacağımıza inanıyorum" dedi.

Antalya'nın tüm sektörlerin çabası ile tarımda başarılı bir il konumuna geldiğine işaret eden Samani, birçok alanda mücadele edildiğini söyledi. Üretici Birlikleri konusunda başarılı olunamadığını belirten Samani, "Yurt dışında benzer uygulamalar var belki koşullarımız aynı değildi. Tabanın konuya bakış açısı aynı değildi. Üreticilerimize bunu çok iyi anlatamadık. Birlikte olabilseydik bu konuda başarılı olabilirdik. Birçok alanda şanslıyız ancak şanslı olmadığımız hususlar da var. Su ve enerji gibi. Bunları da görmeliyiz. Bir ve beraber olmalıyız" şeklinde konuştu.

Tarımda belirli bir ivme yakalandığını kaydeden Samani, "Dünya sıralamasında Türkiye tarımsal hasıla itibari ile  11.sıradan 7.sıraya, Avrupa'da ise 4.sıradan birinci sıraya yükseldi. Tarımsal hasıladan alınan pay ise bin dolardan 3 bin 500 dolara yükseldi. El birliği ile ilaç kalıntısı sorununu çözdük. İlaç kalıntı oranı yüzde 20'lerden yüzde 1 seviyesine düştü. İl Müdürlüğümüz çalışanlarına, sektör çalışanlarına ve üreticilerimize teşekkür ederim. Bunlar birer başarı hikayesi" dedi.

Fide ve tohum sektöründe gelinen noktayı da değerlendiren Samani, "90'lı yıllarda herkes kendi fidesini kendi yetiştirirdi. Fidecilik hızlı biçimde yayıldı. Fide üretim tesisleri ortaya çıktı. Şu anda ise bir numara konumundayız. Antalya olarak tüm Türkiye'ye fide dağıtımı yapıyoruz. En önemli başarılardan birisi ise tohumcu kardeşlerimizin başarısı. Üreticilerimiz artık yerli tohumu tercih ediyor" dedi.

İhracatçılara da teşekkür eden Samani, tarım sigortaları noktasında ise istenilen seviyeye ulaşılmadığını söyledi.

Toplantı görüş, talep ve önerilerin dile getirildiği bölüm ile sona erdi. Toplantıda IPARD'ın kapsamının 81 ili kapsayacak şekilde genişletilmesi, kırsal kalkınma yatırımlarından ziraat odalarının da yararlanabilme talebi, küçükbaş hayvanların otlatma sorunu, balıkçıların sorunları, arıcılara orman sahalarının açılması talebi gündeme getirildi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ÇÖREK OTU HER DERDE DEVA!Önceki Haber

ÇÖREK OTU HER DERDE DEVA!

Çiftçilere Buzağı Kulübesi ve Septisemi Aşısı DesteğiSonraki Haber

Çiftçilere Buzağı Kulübesi ve Septisemi...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar