Şekerbank

Yaban Mersini Demonstrasyonu yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yaban Mersini Demonstrasyonu yapıldı
0

Orhaneli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce Orhaneli İlçesi Göynükbelen Mahallesinde Yaban Mersini Tarla günü düzenlendi. Düzenlenen etkinliğe Orhaneli Kaymakamı Abdulhalim Can, Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Mehmet Sülün, Bursa Zirai Karantina Müdürü İhsan Duman, Büyükşehir Belediyesi Tarım A.Ş. Kırsal Hizmetler Şube Müdürü Özgür Evlice, İlçe ve Şube Müdürleri ile çok sayıda Teknik Eleman ve Üretici katıldı.

Bursa'da 145 dekar alanda Yaban Mersini yetiştirilmektedir.

Orhaneli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergin Alkan genel bilgiler içeren açılış konuşmasında "Yaban Mersini Dünyada ilk kez 1909 yılında ABD de ıslah edilerek yetiştiriciliğine başlanıldı. Ülkemizde Doğu Karadeniz'de yabani formları bulunmaktadır. 2000 yılı başlarından itibaren kültürel olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlimizde 145 da. Alanda Yaban Mersini yetiştirilmekte olup Orhaneli İlçemizde üretim alanı 8 dekar. 2011-2012 üretim sezonunda Üretici Salih Arsil' in  1.5 da arazisinde fidan temini ve dikimi ile başladı. Bu sene ticari anlamda ürün almaya başladık. Yabanmersini kullanım alanlarının çeşitliliği, taze meyve olarak tüketildiğinde birçok hastalığa iyi gelen antioksidan özelliği ile üreticilerimize ticari katkı sağlayacaktır." dedi. İlçe Müdürü Ergin Alkan katılımcılara teşekkür ederek konuşmasına son verdi.

Bölgenin iklim özellikleri kaliteli meyvenin anahtarı.

Yaban Mersini Yetiştiriciliğine ilgi duyarak araştırmalarda bulunan, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prf.Dr Aysal Şentürk yetiştiricilik için uygun bulduğu demonstrasyon alanında  3 yıl süresince üretici ve İlçe Müdürlüğü ile işbirliği yaparak yetiştiricilik deneyimlerini paylaşmış ve bölgede ürünün tanınmasını sağlamıştır. Şentürk yaptığı sunum ile Yaban Mersini yetiştiriciliğinin detayların ve deneyimlerini davetliler ve teknik elemanlarla paylaştı. Aysal Şentürk sunumunun sonunda " Göynükbelen Mahallesinin ideal iklim verileri ve toprak yapısı ile çok kaliteli meyveleri üretilmesine imkan verdiğini ve bu kalitenin başka hiçbir coğrafyada elde edilemeyeceğini"  söyledi.

Orhaneli Kaymakamı Abdulhalim Can konuşmasında; "Konunun teknik kısmı hakkında çok değerli bilgiler verildi. Teknik elamanların bu konu üzerindeki emek ve bilgi birikimlerini bu toplantı ile daha rahat gördüm. Bu konuda bize düşen görev orkestra şefi gibi bu değerli ekibi yönetmek ve üretime kanalize etmek olacaktır. Bu demonstrasyonda emeği geçen, İl ve İlçe Müdürlüğümüzü,  Prf. Dr.  Aysal Şentürk'ü kutluyorum " dedi.

Yapılan konuşmaların ardından üretici Salih Arsil'in Yaban Mersini bahçesine gidilerek incelemelerde bulunuldu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Uygunsuz üretim yapan işletmelere cezaÖnceki Haber

Uygunsuz üretim yapan işletmelere ceza

Koyulhisar’da Ekili Tarlalar YandıSonraki Haber

Koyulhisar’da Ekili Tarlalar Yandı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar