TOFİDAS

Rusya’nın En Büyük Buğday Glüteni İthalatçısı Türkiye Oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Rusya’nın En Büyük Buğday Glüteni İthalatçısı Türkiye Oldu
2025’in ilk yarısında Rusya, buğday glüteni ihracatını 2,5 kat artırarak 7,5 bin tona çıkardı. En büyük alıcı ise 3,5 bin ton ile Türkiye oldu. Gıda ve hayvancılık sektöründeki talep, küresel pazarda pazar payını büyütüyor.
Çim Sınırlayıcı

2025 yılının Ocak–Haziran döneminde Rusya, buğday glüteni ihracatında önemli bir artış yakaladı. Federal “Agroekspor” Merkezi’nin verilerine göre, altı ayda toplam 7,5 bin ton pşenik glüteni (bitkisel protein) ihraç edildi. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine kıyasla 2,5 kat artış anlamına geliyor.

Türkiye, 3,5 bin ton ile Rusya’nın en büyük buğday glüteni alıcısı oldu. Geçen yılın ilk yarısına göre Türkiye’ye yapılan ihracat 2,3 kat artış gösterdi. İkinci sırada, Eylül 2024’te ithalata başlayan Suudi Arabistan yer aldı. Bu ülkeye altı ayda 1.000 tonun üzerinde ürün gönderildi. Hindistan ise 825 ton ile üçüncü sırada yer aldı ve geçen yılın aynı dönemine kıyasla 12 kat artış kaydetti.

Rus glüteninin alıcıları arasında ayrıca İsrail, Brezilya, Kazakistan, Güney Kore, Güney Afrika, Vietnam, Şili ve başka ülkeler de bulunuyor.

Federal “Agroekspor” Merkezi Başkanı İlya İlyuşin, “Glütensiz diyetlerin yaygınlaşmasına rağmen gıda üretimi ve hayvan yemi endüstrisinin gelişmesi, buğday proteinine olan talebi sürdürüyor. Rusya, yalnızca buğday ihracatında değil, aynı zamanda işlenmiş buğday ürünlerinde de küresel ölçekte önemli bir oyuncu olma potansiyeline sahip” dedi.

Kaynak:Tarım Pusulası

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hindistan’ın Yağ İthalatında Sürpriz Denge DeğişimiÖnceki Haber

Hindistan’ın Yağ İthalatında Sürpriz Den...

Bayer, Glifosat Davalarını 2026 Sonuna Kadar Sınırlamayı HedefliyorSonraki Haber

Bayer, Glifosat Davalarını 2026 Sonuna K...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar