
Rusya, 2025’in ilk 10 ayında cips ihracatını hem miktar hem değer bazında artırarak tarihi rekor seviyelerine yaklaştı.
Rusya’nın cips ihracatı 2025 yılında güçlü büyümesini sürdürerek tarihi seviyelere yaklaştı. Uzman değerlendirmelerine göre ülke, yılın ilk 10 ayında yaklaşık 47 bin ton pişirilmiş ve dondurulmamış patates ürünü ihraç etti. Bu ihracatın toplam değeri 201 milyon ABD dolarını aşarken, geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 6, değer bazında ise yüzde 17 artış kaydedildi.
2024 yılı, Rusya açısından cips ihracatında rekor yıl olarak öne çıkarken, 2025 verileri bu rekorun yeniden zorlanabileceğine işaret ediyor. İhracatta Belarus 86 milyon doların üzerindeki alımla ilk sırada yer aldı. Onu Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Kırgızistan izledi.
Uluslararası Ticaret Merkezi’nin (ITC) Trade Map verilerine göre Rusya, 2024 yılı sonunda değer bazında dünyanın en büyük sekizinci cips ihracatçısı konumuna yükseldi. Küresel sıralamada Hollanda, Belçika ve ABD ilk üçte yer alırken, Kanada, Polonya, İspanya ve Almanya da Rusya’nın önünde bulunuyor.
Uzmanlar, 2025 yılında ihracattaki artışın sürmesi halinde Rusya’nın küresel cips ihracatı sıralamasında daha üst basamaklara çıkabileceğini değerlendiriyor. Bu yükselişte, yakın pazarlardaki güçlü talep ve bölgesel ticaret ilişkilerinin belirleyici olduğu ifade ediliyor.
Kaynak:Tarım Pusulası
















































Yorum Yazın