
Temmuz 2025'te küresel buğday piyasasında fiyatlar, özellikle Kuzey Yarımküre'deki sıcak ve kurak hava koşullarının etkisiyle yükselirken, Rusya'nın buğday ihracatının geçtiğimiz yılın aynı seviyelerinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Rusya'dan Temmuz teslimatlı %12,5 proteinli buğdayın talep fiyatları, bir önceki haftaki düşüşün ardından ton başına 5 dolar artarak 226-227 dolar/FOB seviyesine yükseldi. Romanya buğdayı ton başına 237,75 dolara (6,25 dolar artışla) güçlenirken, Arjantin buğdayı ton başına 236 dolar seviyesini korudu. Fransız buğdayının fiyatı ton başına 232,5 dolara (4,5 dolar artışla), Amerikan buğdayının fiyatı ise ton başına 237 dolara (1 dolar artışla) yükseldi. Avustralya buğdayının fiyatı ise ton başına 249 dolara (1 dolar düşüşle) geriledi.
Kuzey Yarımküre'deki ihracatçı ülkelerde fiyatlar üzerindeki artırıcı etki, Fransa'da sıcak ve kurak havanın etkili olması, kışlık buğday ekili alanların durumunun kötüleşmesi ve Rusya'nın güneyinde yağışlar nedeniyle hasatın yavaşlama riskleri olarak öne çıktı.
Ürdün (MITS) 17 Haziran'da Rumen şirketi CHS'den ton başına 254,9 dolar CNF fiyatla 60 bin ton buğday satın aldı. Bu fiyat, bir önceki ihaleye göre yaklaşık 5 dolar/ton daha düşüktü ve %12,5 proteinli buğday için Novorossiysk FOB fiyatı yaklaşık 223 dolara tekabül ediyor.
Fransa'da yumuşak buğday ekili alanların durumu kötüleşti. İyi ve mükemmel durumdaki ekili alanların oranı %68'e geriledi (bir hafta önce %70 idi), ancak geçen yılki %62'lik oranın oldukça üzerinde kaldı. Strategie Grains, AB'deki yumuşak buğday üretim tahminini 130,7 milyon tona (bir ay önce 129,8 milyon ton) yükseltti. Bu artışın ana nedenleri Romanya, Bulgaristan ve İspanya'daki rekolte artışları oldu.
Rusya'nın güneyinde bu hafta yağmurlu ancak sıcak bir hava bekleniyor. Bu durum, Rostov Oblastı ve Krasnodar Krayı'nın kuzeyindeki kuraklık durumunu bir nebze iyileştirecek. Gelecek hafta yağış miktarının azalması ve sıcaklıkların mevsim normallerine dönmesi bekleniyor. Önümüzdeki iki hafta içinde Orta Rusya ve Volga bölgesinde beklenen yağışlar, rekolte oluşumu için uygun koşulları destekleyecek.
Yeni sezon buğdayının (4. sınıf, %12,5 protein) derin su limanlarındaki talep fiyatları, FOB fiyatlarındaki artışın etkisiyle KDV hariç ton başına 14.500 rubleye (250 ruble artışla) yükseldi.
Haziran 2025 buğday ihracatı tahmini 1,06 milyon tondan 1,25 milyon tona yükseltildi. Yeni sezonun ilk ayında ise ihracatın 3,6-4 milyon ton olarak tahmin edildiği belirtildi. Bu rakam, Temmuz 2024'teki 3,8 milyon tonluk seviyeye denk geliyor.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın