Şekerbank

Fındıkta Budama Elemanları Yetiştiriliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fındıkta Budama Elemanları Yetiştiriliyor
Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Fındık Tanıtım Grubu (FTG) tarafından desteklenen "Fındık Yetiştiriciliğinde Budama Elemanı Benim Uygulamalı Eğitim Projesi" ne dâhil edilen Samsun'da eğitimler tamamlandı.

Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Fındık Tanıtım Grubu (FTG) tarafından desteklenen "Fındık Yetiştiriciliğinde Budama Elemanı Benim Uygulamalı Eğitim Projesi" ne dâhil edilen Samsun'da eğitimler tamamlandı.

Eğitimlerin tamamlanması nedeniyle bir açıklama yapan Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir GÜVEN; ''Projenin amacının, genellikle yaşlanmış yada verim çağında olan fındık bahçelerinde birim alandan daha fazla ve daha kaliteli ürün alabilmek için üreticilerin bilinçlendirilerek bir dekardan ortalama 90-100 kilogram civarında alınan fındık miktarının 150-200 kilograma çıkarmak suretiyle üreticilerin refah seviyelerini yükseltmek olduğunu söyledi. Bunun için İlimizde belirlenen İlçelerin her birinde  20 budama elamanı olmak üzere dört ilçemizde  toplam 80 üreticimiz proje kapsamında eğitilerek belgelendirildiğini ifade etti. Proje kapsamına alınan Trabzon, Giresun, Samsun İllerinde eğitimlerin tamamlandığını Ordu ve Düzce İllerinde ise halen devam ettiğini önümüzdeki yıllarda da benzer projelerin hayata geçirilmesinin fındık tarımına önemli katkılarının olacağını söyledi.

İlimiz Terme, Çarşamba, Salıpazarı ve Ayvacık İlçelerinde uygulanan proje ile üreticilere fındık bahçelerinde tekniğe uygun olarak budama işleminin nasıl yapılacağı, budama sırasında yapılan hatalar arazi üzerinde uygulamalı olarak gösterildi. Budamada yapılan hatalı uygulamaların hastalık ve zararlı kontrolü açısından önemi bahçede gösterilerek anlatıldı. Ayrıca gübreleme amacıyla toprak numunesinin alınması, toprak tahlil sonuçlarına göre kullanılması, gereken kimyasal gübrelerin, organik gübrelerin ve toprak düzenleyicilerinin ne zaman ve ne şekilde kullanılacağı hakkında teknik bilgiler verilerek uygulamalı olarak üreticilere gösterildi'' dedi.

Eğitimlere Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü ve İl Koordinatörü Gürsel BALCI, Projede Eğitici Ziraat Mühendisi Hidayet CANDEMİR, Fındık Tanıtım Gurubu adına Proje Teknik Koordinatörü Şenel ÖZTÜRK, Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nusret ŞAHİN, Ziraat Mühendisi Ferhat DEMİRASLAN katıldılar.

Yapılan eğitimler sonunda üreticilere FTG tarafından finanse edilen budama makası, budama testeresi, fındık yetiştiriciliği el kitabı, liflet ve diğer hediyeler dağıtıldı. Eğitimlere katılan üreticiler, yapılan uygulamalı eğitimlerden çok faydalandıklarını, konu ile ilgili eksikliklerini fark ettiklerini ve fındıkta budamacı olarak çalışmaları halinde ekonomilerine katkı sunacağını belirterek eğitimcilere teşekkür ettiler.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Rusya, 24 ton üzümü Türkiye’ye geri gönderdiÖnceki Haber

Rusya, 24 ton üzümü Türkiye’ye geri gönd...

Sel Baskını Arıcıları Da Olumsuz EtkilediSonraki Haber

Sel Baskını Arıcıları Da Olumsuz Etkiled...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar