Şekerbank

Eküy Bahçelerinde Turunçgil Unlu Bitine Karşı Biyolojik Mücadele

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Eküy Bahçelerinde Turunçgil Unlu Bitine Karşı Biyolojik Mücadele
0

Aydın'da Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Tarafından yürütülen '' Turunçgil Bahçelerinde Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi" (EKÜY) projesi içinde yer alan Söke İlçesi Bağarası mahallesinde unlu bit zararlısı(Planococcus citri) ile bulaşık  bahçelerde   BİYOLOJİK MÜCADELE çalışması yapıldı. Geçen yıllarda da bahçelerinde biyolojik mücadele uygulayan ve başarılı olan üreticilerden Fikret ADAK ve Talat BOZKAYA  bu yıl yine, unlu  bit zararlısıyla bulaşık bahçelerine insektaryumda üretilmiş olan yararlı predatör böcekCryptolamus montruzieri (Col.Coccinallidae) ile parazitoid arıcık  Leptomastix dactilopi (Hym.Encyritidae)  'nin    salımını yapmışlardır.

Biyolojik Mücadele tarımda zararlı böceklerin ve hastalıkların mücadelesinde doğal düşmanların kullanılmasıdır. Biyolojik mücadelede kullanılan doğal düşmanlar 3 grup altında sınıflandırılabilir. Bunlar predatörler (avcı böcekler, avları ile doğrudan beslenirler), parazitoitler (yumurtalarını zararlı böcekler içine bırakan küçük arıcıklar) ve mikro organizmalar ( bakteriler, virusler, funguslar, nematodlar) dır. Özellikle zararlı böceklerin bir tarım alanındaki yoğunluğunun ekonomik zarar seviyesi altında tutulabilmesi için faydalı böceklerin kullanılması en yaygın olarak bilinen biyolojik mücadele şeklidir. Biyolojik mücadele sayesinde doğal dengenin korunması sağlanmış olurken, çevre ve insan sağlığı da ilaçların olumsuz etkilerinden korunmuş olmaktadır.

Ülkemizde kitle üretimi yapılan ve bahçelere salınan, bölge şartlarında kışı geçiremeyen Cryptolaemus montrouzieri Muls. (Col.:Coccinellidae) avcı böceği ve Leptomastix dactiilopii How. (Hym.:Encyrtidae) parazitoidi unlu bitin en önemli doğal düşmanlarıdır. Bu yararlı böcekler unlu bitle bulaşık bahçelere salınarak başarılı bir şekilde biyolojik mücadele yapılmaktadır. Bu şekilde biyolojik mücadele yapan üreticilerimiz ayrıca Bakanlığımızın biyolojik mücadele destek ödemesinden de yararlanabilmektedirler.

Bunlar dışında ülkemizde doğal dengenin bozulmadığı bahçelerde unlu bitin çok sayıda yerli doğal düşmanları da vardı

Biyolojik mücadele entegre mücadele programları içinde yer alan mücadele yöntemlerinden birisidir. Dolayısıyla biyolojik mücadele uygulamalarını etkilemeyecek şekilde, kültürel mücadele, kimyasal mücadele, mekanik mücadele gibi diğer mücadele uygulamalarıyla birlikte kullanılabilmektedir.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ortaca TİGEM’den Buğday İhalesiÖnceki Haber

Ortaca TİGEM’den Buğday İhalesi

CHİA TOHUMU, SAÇI VE TIRNAKLARI GÜÇLENDİRİYORSonraki Haber

CHİA TOHUMU, SAÇI VE TIRNAKLARI GÜÇLENDİ...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar