
Ceviz Üreticileri Derneği'nin Robert Koleji'nde düzenlediği uluslararası seminerde, Türkiye ceviz tarımında yaşanan verimlilik sorunları mercek altına alındı. İspanya ve Şili'den uzmanların katılımıyla küresel iklim krizi etkileri ve verim artırıcı stratejiler ele alındı.

İSTANBUL – Türkiye ceviz sektörünün önemli sorunlarından biri olan düşük verimlilik, 17 Haziran 2025 Salı günü İstanbul Kuruçeşme'de düzenlenen uluslararası bir seminerde kapsamlı bir şekilde ele alındı. Ceviz Üreticileri Derneği tarafından Robert Koleji Mezunlar Derneği'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Verim ALARM Veriyor! Cevizde Verim Artışı İçin Çözümsel Yaklaşımlar ve Küresel Tecrübeler" başlıklı seminerde, sektörü bekleyen riskler ve çözüm yolları tartışıldı.
Seminerde, ceviz tarımında giderek derinleşen verimlilik sorunlarına bilimsel ve pratik yaklaşımlarla çözüm arandı. Küresel iklim krizinin ceviz üretimi üzerindeki etkileri, uluslararası iyi uygulama örnekleri ve adaptasyon stratejileri, Haşimcan Yazıcıoğlu'nun moderatörlüğünde değerlendirildi.
Uluslararası Uzmanlardan Tecrübe Paylaşımı
Etkinliğe, İspanya'dan ceviz üretim danışmanı Federico Lopez ve Diego Montaño García ile Şili'den Ziraat Mühendisi ve Teknik Direktör Miguel Carus ve Gustavo Mendonça gibi alanında uzman isimler konuşmacı olarak katılarak değerli katkılar sundu.
"Kaybedecek Çok Şeyimiz Var" Uyarısı
Ceviz Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ergüder, seminerin açılış konuşmasında sektördeki verimlilik sorununun yalnızca teknik değil, aynı zamanda ekonomik ve rekabetçi bir "var olma" mücadelesine dönüştüğünü vurguladı. Ergüder, bu durumun sektörün sürdürülebilirliği açısından kritik bir tehdit oluşturduğunu belirtti.
"Verim düşük, emek ve maliyet yüksek, kazanç beklentilerin altında, hayal kırıklıkları ise artıyor," diyen Ergüder, dünya ve tarım değişirken, rekabet koşulları farklılaşırken, verimliliğe bakış açısının değişmemesi durumunda sektörün çok şey kaybedeceğine işaret etti.
Ergüder, düşük verimliliğin temelinde yanlış arazi tercihleri, yetersiz sulama planlamaları, hatalı tür ve fidan seçimleri ile uzman danışman eksikliğinin yattığını belirtti. Ayrıca, iklim değişikliğinin etkilerine değinerek, son yıllarda artan don, dolu, kuraklık ve aşırı sıcaklıkların hem üretimi hem de üreticilerin hayallerini tehdit ettiğini vurguladı.
"Çözümün Bir Parçası Olmak Zorundayız"
Türkiye'nin dünya ceviz tüketiminde en üst sıralarda yer almasının, üreticiler için büyük bir pazar fırsatı sunduğuna dikkat çeken Ergüder, Dernek olarak bu süreci sadece izlemekle yetinmediklerini, yönlendirmeye talip olduklarını söyledi. Ergüder, "Üreticinin sesi olmak yetmez; çözümün de bir parçası olmak zorundayız," diyerek katılımcıları bu sürecin aktif paydaşları olmaya davet etti.
Konuşmasının sonunda, seminerde yer alan tüm katılımcılara, sponsor firmalara, danışmanlara ve medya temsilcilerine teşekkür eden Ergüder, "Bu sektörün geleceği; bilgili, ilgili ve dayanışma içinde olan kararlı üreticilerin ellerinde şekillenecek," ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.
Sektörün Öncü Firmaları Deneyimlerini Paylaştı
Uluslararası deneyimlerin paylaşıldığı seminerde, küresel iklim krizinin ceviz tarımına etkileri, uluslararası iyi uygulama örnekleri, bilimsel ve pratik verim artırma yöntemleri ile uzun vadeli adaptasyon stratejileri detaylı bir şekilde ele alındı.
Etkinlik kapsamında ayrıca sektörün deneyimli isimleri de sunumlarıyla katkı sundu. Hilal Ceviz'den Ceviz Uzmanı Kurucu İbrahim Balkal, AKY Technology İç Pazarlama Müdürü Hakan Turaç, OPRAQ Bölge Satış Müdürü Özkan Yurduseven, Nutri-Tech Takım Lideri Ebru Sevinç ve May Ceviz Genel Müdürü Adem Argaç, ceviz üretiminde verimlilik, teknoloji kullanımı ve sürdürülebilir tarım uygulamaları üzerine bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştılar.
AKY Technology, Topraq Tarım Teknolojileri ve Hekagro Solutions'ın sponsorluğunda gerçekleşen bu buluşma, ceviz üretiminde verimliliği artırmaya yönelik ortak akıl geliştirme sürecine önemli bir katkı sağladı.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın