Şekerbank

Akhisar’da Süt Sığırcılığı İçin Kaba Yem Maliyetini Düşürecek Yeni Ürün Denemesi Sonuçlandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Akhisar’da Süt Sığırcılığı İçin Kaba Yem Maliyetini Düşürecek Yeni Ürün Denemesi Sonuçlandı

Akhisar Sazoba Mahallesi'nde düzenlenen tarla gününde, süt sığırı işletmelerinin kaba yem maliyetlerini düşürecek yeni ürün denemesinin sonuçları paylaşıldı. Etkinliğe Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Kılıç, Manisa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ulvi Murat Tunca, birlik üyeleri, işletme sahipleri ve çiftçiler katıldı.

Deneme, Akhisar İlçe Tarım Müdürlüğü’nün Bitkisel Üretim biriminde hububat masası ekibinin kontrolünde, çiftçi Ali Pehlivan tarafından gerçekleştirildi. Denemenin finansmanı ise Manisa Süt Üreticileri Birliği tarafından sağlandı. Denemede, süt sığırı işletmelerinin kaba yem ihtiyaçlarını çeşitlendirmek ve yem maliyetlerini düşürmek amacıyla Şeker Sorgumu ve Soya Fasulyesi ekildi.

Şeker Kamışı ve Sorgum bitkisinin melezi olarak geliştirilen Şeker Sorgumu’nun dekara yaş verimi 8-9 ton arasında değişiyor. Silajlık Mısır yetiştiriciliğinde büyük sorun yaratan domuzların, Şeker Sorgumu’na zarar vermemesi dikkat çekiyor. Ayrıca, Şeker Sorgumu’nun tohum maliyetinin düşük olması, sulama ve yetiştiricilik masraflarının Silajlık Mısıra göre daha az olması, bu bitkinin tercih edilme sebeplerinden biri olarak öne çıkıyor. Bunun yanında, Soya Fasulyesi ile birlikte yapılacak silaj karışımının hayvan yemi olarak protein oranının oldukça yüksek olması da denemeye olan ilgiyi artırıyor.

Denemede, Şeker Sorgumu ve Soya Fasulyesi, yaklaşık 90 gün içinde hasat ediliyor. Soya Fasulyesi, Akhisar iklim koşullarına göre Nisan ayı sonunda birinci ürün, Haziran ayı sonunda ise ikinci ürün olarak ekilebiliyor. Dekara verimi 300-400 kg arasında değişen Soya Fasulyesi, %18-24 oranında yağ ve %30-40 oranında protein içeriyor.

Bu yeni ürün denemesi, süt sığırı işletmeleri için hem yem çeşitliliğini artırmayı hem de maliyetleri düşürmeyi amaçlayan önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Denizli'nin Bekilli İlçesinde Bağ Bozumu Başladı: Şaraplık Üzüm Üretimi YoğunlaşıyorÖnceki Haber

Denizli'nin Bekilli İlçesinde Bağ Bozumu...

İki Yıl Üst Üste İşlenmeyen Tarım Arazileri Kiraya VerilecekSonraki Haber

İki Yıl Üst Üste İşlenmeyen Tarım Arazil...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar