Şekerbank

Afrika’daki Kamu Alımlarından Hem Çiftçiler Hem de Okullar Faydalanıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Afrika’daki Kamu Alımlarından Hem Çiftçiler Hem de Okullar Faydalanıyor
0

Beş Afrika Ülkesini kapsayan yenilikçi bir ortaklık, devletlerin küçük ölçekli aile çiftçilerinden, okullar gibi halk enstitülerine doğrudan nasıl gıda temin edilebileceği ile ilgili önemli dersler veriyorlar. Brezilyanın açlık ve yoksullukla verdiği mücadeleyi model alarak, PAA Afrika (Afrikalı için Afrikalıdan Satın Al) programı, yerel tarımsal üretimin artışına yardımcı olurken bir yandan da geçim ve beslenme olanaklarının gelişmesine yardımcı oluyor.

PAA Afrika FAO ve Dünya Gıda Programı'nın  (WFP) teknik liderliği ve uzmanlığı ile Etiyopya, Malavi, Mozambik, Nijer ve Senegal ülkeleri tarafından yürütülmektedir. Geçenlerde yayınlanan bir raporun detaylarına göre, Program üçüncü yılına girerken umut verici sonuçlar çıkarmıştır.

PAA Afrika programı göstermiştir ki, gelişmekte olan ülkelerde, ürünün aile çiftçilerinden (genellikle en marjinal gruplardan) seçilmesi, hükümetlerin kırsal yoksulluk ile verdiği mücadeleye katkıda bulunabilir.

FAO'nun KırsalAltyapı ve  Tarım Endüstrisi Şubesi'nden Florence Tartanac:"Yerel üreticilerden Kamu alımı yapılması, küçük ölçekli aile çiftçilerini entegre ederek ve üretimlerine olan talebi (okullardan gelen talepler) kanalize ederek, gıda güvenliği ve çeşitliliğine katkıda bulunup, yerel marketlerin değerini arttırmıştır." dedi.

FAO uzmanları bir yandan, aile çiftçilerinin tarımsal üretimde sürdürülebilir kazanç elde etme etmelerine yardımcı olur bir yandan da daha iyi ürün elde etmek ve kayıpları en aza indirmek adına, hasatlarını ve hasat sonrası tekniklerini (siloların oluşturulması dahil) geliştirmelerini sağlamak için onlarla birlikte çalışır. Bunun yanı sıra, FAO, hükümetlerin planlama ve politika yöntemlerine teknik destek sağlar.

Bu çalışma için mali destek Brezilya hükümetinden ve İngiltere'nin Uluslararası Kalkınma Bölümünden (DFID) geliyor.

Benzer Politikaların Teşvik Edilmesi

Tartanac, "Yerel çiftçilerden kamu alımı, yerel çiftçilerin ürün çeşitlerini arttırmasını ve değer zincirlerini yükseltmesini sağlayabilir. Öğrencilerin gıdaya ulaştıklarından emin olunur ve uzun vadede onların okullardaki katılımlarının artmasını sağlar, daha iyi beslenen öğrenci daha iyi öğrenir. " dedi.

Örneğin, Nijer'de, hükümet, ulusal rezervlerin yüzde 10'luk bir kısmını küçük çiftçi organizasyonlarının ürettikleri yerel ürünlerle tamamlamayı hedefleme kararı aldı.

Aynı şekilde, hükümet, aile çiftçilerine okullar ve hastaneler gibi kamu alanlarının gıda ihtiyaçlarını giderme hedefi koyabilir.

Kayda Değer Sonuçlar

PAA Afrika programına katılan 5.500 civarında  küçük ölçekli aile çiftçileri, şimdiye kadar ürünlerini yüzde 115 arttırdı. Bu büyük ölçüde, tohum ve gübreler dahil tarımsal girdilere ulaşmaktaki kolaylık, PAA afrika eğitimlerinde öğretilen yeni tarım tekniklerinin kullanımı ve sebze ile tahılın aynı parsellerde üretilmesiyle oldu.

Küçük ölçekli çiftçiler (özellikle kadınlar), Afrikanın Alt Sahra kısımlarının yüzde 80'ine  gıda sağlamakla sorumlu olmasına rağmen, çoğunlukla yerel gıda sisteminin verimsizlikleriyle ve pazara ulaşım eksiklikleri ile boğuşuyorlar.

Program, çiftçilerin kendi ürünlerinin gerekliliklerinin üstinde kazanç sağlamalarına yardım ederek, üretilen gıdanın ortalama yüzde 37'sini alabilecek pazarı garantiliyor.

Bazı çiftçilerin kaliteli ürünleri okul besleme programlarını tedarik etmek üzere kullanıldı. Programın ilk iki yılında, toplam 420 farklı okulda 100 tonluk yerel ürün 128.000 öğrencinin yemeklerinde düzenli olarak kullanıldı. Ayrıca PAA Afrika programı boyunca, İlerlemek için Satın Al (P4P) aile çiftçileri organizasyonun ürünlerini direkt olarak test etme imkanı buldu.

Sosyal Korumanın Tarımla Birleşimi

Brezilyanın Sıfır Açlık girişiminden ilham alarak ortaya çıkan PAA Afrika Programı,yoksulluğu azaltmak için sosyal transferlerle ( sosyal güvenlik ağları) birlikte tarımsal hamlelerin entegrasyonunun, sosyal ve tarımsal potansiyeli olan ama ancak ailesine yetecek kadar yiyecek üreten çiftçilerin pazarlara üretici olarak dahil olmalarını sağlamaya nasıl yardımcı olduğunu gösteriyor.

PAA Afrika’ya göre, bu şekilde bir entegrasyon, yerel gıda alımlarının tarımsal hamlelerle ve sosyal koruma ile tutarlı bir şekilde birleştirilmesiyle, katılımcıların geçimlerindeki etkisini arttırabilir ve sürdürülebilir kırsal gelişim modelleri oluşturulmasına yardımcı olabilir.

Örneğin Senegal’de, programın hedefi, daha geçenlerde kuraklık yüzünden çiftçileri çok kötü etkilenen ve ciddi gıda açığı olan en savunmasız bölgeydi. Buradaki çiftçiler, pirinç tohumları bulmakla kalmadı, ayrıca ürünlerinin bir payına PAA Afrika ile garantili ve öngörülebilir bir pazar buldular.

Ayrıca, PAAAfrika, Güney ülkeleri arasında bilginin, tecrübenin ve teknololinin paylaşımı üzerine geliştirme yaklaşımı olan South-south işbirliğinin bir örneğidir.

FAO, ”Brezilya Örneği”nde de olduğu gibi bir çok örnek çalışmanın içinden kurumsal tedarik programlarının çoklu modellerini araştırmaktadır.

 Çeviri: Tarımpusulası

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çinli üreticiler ortaklık için Balıkesir'de un fabrikası ziyaret ettiÖnceki Haber

Çinli üreticiler ortaklık için Balıkesir...

Sütler Sıkı TakipteSonraki Haber

Sütler Sıkı Takipte

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar