Şekerbank

FAO Bolu’da ilk kez GEF kaynaklı projeye başlıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
FAO Bolu’da ilk kez GEF kaynaklı projeye başlıyor
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığı Bolu’da Agro Ekoloji Yönetim Sisteminin geliştirilmesi için yeni bir proje için çalışmalara başladı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde yürütülecek olan “Ekosistem Odaklı Gıda Üretiminin Teşvik Edilmesi Yoluyla Agro-Ekoloji Yönetim Sisteminin Geliştirilmesi” projesi için FAO Bolu’da ulusal ve uluslararası uzmanların ve bakanlık teknik uzmanlarının katılımı ile başlangıç çalıştayı gerçekleştirdi. Proje Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından finanse edilecek.

Çalıştay FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Sayın Ayşegül Selışık’ın konuşması ile başladı. Konuşmasına proje önerisinin hazırlanmasında Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile gerçekleştirilen verimli bir iş birliği için teşekkürlerini sunarak başladı. Konuşmasına şöyle devam etti.

“Ekosistem odaklı tarımsal üretim yaklaşımının Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşmadaki katkısı göz ardı edilemeyecek boyutta. Bu proje ile doğal kaynakların etkin ve sürdürülebilir kullanımını sağlarken sürdürülebilirliğin üç boyutu olan – sosyal, ekonomik ve çevresel – faktörleri de entegre ederek ekosistem odaklı tarımsal pratiklerin hem ülkemizde hem de bölgede örnek olacak şekilde etkin hale dönüştürebileceğiz.

Ayrıca bu süreçte, başta su ve toprak kalitesini sağlayarak aile çiftçileri ve yerel halklar olmak üzere geçim kaynağını tarımdan sağlayanların temiz gıda üretim ve erişim kapasitelerini arttıracak ve hem şimdinin hem de geleceğin ihtiyaçlarının güvenli şekilde temin edilmesine katkıda bulunacağız.”

Çalıştaya, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarımsal Çevre ve Doğa Kaynaklarını Koruma Daire Başkanı Dr. Ali Kılıç Özbek, Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, proje teknik lideri Fazıl Düşünceli, FAO GEF proje ekibi Erdoğan Özveren ve Hakkı Emrah Erdoğan ile Bolu ile ilgili kurum ve paydaş temsilcileri katıldı.

Çalıştayın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından 11 Ocak'ta açıklanan İklim Değişikliği ve Tarım Sonuç Bildirgesi'nde yer alan "Ekosistem Odaklı Gıda Üretim Modeli Oluşturulması" maddesine yönelik olarak GEF tarafından desteklenen ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün ilk projesi olması bakımından ayrıcalıklı bir öneme sahip olduğu belirtildi.

Tarım ve Orman İl Müdürü İzzet Murat, "Proje kapsamında ilimizde yaklaşık 50 bin dekarlık alanda, ekosistem-odaklı tarımsal üretim modeli inşa edilecektir. Bu sayede yakın çevremizde örnek bir üretim modeli inşa ederek, Orta Asya ülkeleri ile tarımsal iş birliğimiz artacaktır. Aynı zamanda küçük ölçekli tarımsal işletmelerimiz güçlenirken su kaynakları ve toprak kirliliği önlenirken gübre dağıtım makinesi ve gübre çukuru yapımı gibi hibeler sağlanacaktır. İlimizde agro-ekolojik üretim modeliyle çevreye duyarlı üretimin yanı sıra ilimizin marka değerine de önemli katkı sağlayacaktır." dedi

 Çalıştay, teknik uzmanların sunumları ile devam etti. Projenin aktiviteleri konusunda bilgi alışverişinde bulunuldu.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ergüder: “Artan maliyetler, yerli ceviz üreticilerini zorluyor”Önceki Haber

Ergüder: “Artan maliyetler, yerli ceviz...

Türkmenistan’da pamuk üretimini ve mekanizasyonu geliştirmek için ekipler güçlerini birleştiriyorSonraki Haber

Türkmenistan’da pamuk üretimini ve mekan...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar