FAO tarafından yürütülen ve AB tarafından finanse edilen projede faydalanıcıların üçte birinden fazlası iş sahibi olurken; istihdam edilen kadın sayısı, tüm faydalanıcıların yarısı olarak kayda geçti.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Geçim kaynaklarının iyileştirilmesi yoluyla dayanıklılığın desteklenmesi” projesi kapsamında Suriyeli mülteci ve Türklerin tarım ve gıda üretimi sektöründe istihdam oranlarında büyük artış görüldü. 2021 yılında, proje faydalanıcılarının yüzde 38'i iş bulurken bu oran bir önceki dönem yüzde 30 olarak kayıtlara geçmişti. Faydalanıcılar arasında istihdam edilen kadın oranı ise yüzde 52 olarak kaydedildi.
FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu: “FAO tarafından 2019 yılında Türkiye Hükümeti ile ortaklaşa Suriyeli Mültecilere Dayanıklılık Planı kapsamında başlatılan, AB tarafından finanse edilen 11 milyon ABD Doları tutarındaki proje, 6.200 Geçici Koruma Altındaki Suriyeli (GKAS) ve ev sahibi topluluklar için uzun vadeli sürdürülebilir çözümler yaratmak amacıyla kurulmuştur.’’ diyerek sözlerini tamamladı.
Proje, iş fuarları ve işbaşı eğitimlerinin düzenlenmesi, yararlanıcıların ulusal istihdam havuzuna kaydedilmesi, sosyal güvenlik primlerinin desteklenmesi, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı desteğiyle çalışma izinlerinin kolaylaştırılması gibi çeşitli faaliyetlerle istihdamı desteklemektedir.
Program, mesleki eğitim, Uygulamalı Çiftçi Okulları (UÇO), girişimcilik ve kooperatif desteği yoluyla 5.500'den fazla GKAS’ın tarımsal gıda bilgi ve becerilerini artırmasını sağlamıştır. Proje, Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ortaklaşa Türkiye'de on farklı ilde uygulanmaktadır.
AB tarafından finanse edilen bu proje, 2017'den bu yana Suriye Mülteci Müdahale Planı kapsamında oluşturulan on projenin en büyüğüdür ve bugüne kadar 10.000 yararlanıcıya fayda sağlamıştır. Hükümetle yakın işbirliği içinde Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin ve ev sahibi toplulukların sosyo-ekonomik entegrasyonunu teşvik etmek için gıda güvenliğini iyileştirmeyi ve tarım-gıda sektöründe geçim fırsatları yaratmayı amaçlıyor.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın