TOFİDAS

Ayvalık Ticaret Odası: Zeytinyağı ihracatında markalaşma şart

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ayvalık Ticaret Odası: Zeytinyağı ihracatında markalaşma şart
20. Ayvalık Uluslararası Zeytin, Hasat ve Turizm Festivali’nde konuşan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, dökme satışın ihracatta sorun yarattığını belirterek, ambalajlı ihracatın zorunlu hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Çim Sınırlayıcı

Ayvalık, dünyanın en iyi üç zeytinyağından birine sahip olarak “20. Ayvalık Uluslararası Zeytin, Hasat ve Turizm Festivali”ne ev sahipliği yaptı. 16-19 Ekim tarihleri arasında düzenlenen festival, “Turizmin Değeri, Zeytinyağının Başkenti Ayvalık’ta Buluşalım” sloganıyla gerçekleştirildi.

Festivalde konuşan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, Türkiye’de zeytinyağı ihracatında en temel sorunların markasızlık ve plan eksikliği olduğunu söyledi. Uçar, “Toplam ihracatın yalnızca yüzde 30’u ambalajlı, kalan yüzde 70’i dökme şekilde yurt dışına satılıyor. Bu tablo sürdürülebilir değil” dedi.

Ayvalık’ta 2 milyona yakın zeytin ağacı bulunuyor ve bunların büyük bir kısmı 300 yaşın üzerinde. Ayvalık, yüksek kaliteli zeytinyağı üretimi ve ambalajlı ihracatta öncü kentlerden biri olarak öne çıkıyor. Uçar, hedef pazarların önceden belirlenip stratejilerin geliştirilmesinin önemine değinerek, ambalajlı ihracatı teşvik etmek için kota uygulamasının şart olduğunu belirtti.

Ayrıca, üretim maliyetlerinin yüksekliği ve dökme satışın yol açtığı sorunlar, üreticilerin ihracat ve fiyat istikrarını olumsuz etkiliyor. Uçar, “Zeytinin toplanması kilogram başına ortalama 90 TL’ye mal oluyor, satış fiyatı ise 40 TL civarında. Bu da üreticiyi zor durumda bırakıyor” ifadelerini kullandı.

Festival, Ayvalık Ticaret Odası, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi ve çeşitli kurumların desteğiyle gerçekleştirildi.

Kaynak:Tarım Pusulası

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TÜİK: Tarımsal girdi fiyat endeksi yıllık %34,09 arttıÖnceki Haber

TÜİK: Tarımsal girdi fiyat endeksi yıllı...

ATB Başkanı Ali Çandır: Tarımsal girdi enflasyonu Ağustos’ta yavaşladıSonraki Haber

ATB Başkanı Ali Çandır: Tarımsal girdi e...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar