
Türkiye, 2024/25 sezonunda kuru incir ihracatından 369 milyon 759 bin dolar gelir elde ederek tarihinde ilk kez 300 milyon dolar barajını aştı. Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Mehmet Ali Işık, yeni sezonda hedefin 400 milyon dolar olduğunu açıkladı.

Türkiye, “cennet meyvesi” olarak anılan kuru incirde 2024/25 ihracat sezonunu tarihi bir başarıyla tamamladı. Ege İhracatçı Birlikleri’nin (EİB) verilerine göre, Türkiye’nin kuru incir ihracat geliri bir önceki sezona göre yüzde 27 artışla 290 milyon 858 bin dolardan 369 milyon 759 bin dolara yükseldi.
Kuru incir ihracatı miktar bazında değerlendirildiğinde ise 2023/24 sezonunda 63 bin 549 ton olan ihracat, 2024/25 sezonunda yüzde 3 azalarak 61 bin 621 tona geriledi. Buna rağmen gelirdeki güçlü artış, birim fiyatlarda yaşanan yükselişi ortaya koydu.
“Zorlu iklim koşullarına rağmen başarı yakalandı”
Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, küresel iklim krizinin tarımsal üretimi olumsuz etkilediği bir dönemde elde edilen bu başarının üretici ve ihracatçının özverisiyle mümkün olduğunu vurguladı.
Işık, “Küresel iklim krizinin çetin etkilerine rağmen sezonu güçlü tamamladık. 2025/26 sezonunda 65 bin ton ihracat ve 400 milyon dolar gelir hedefliyoruz” dedi.
“AB ile gıda güvenliği iş birliği sürüyor”
Işık, Türk kuru incirinin en büyük pazarının Avrupa Birliği olduğunu belirterek, ihracatın sürdürülebilirliği için yapılan çalışmalara dikkat çekti:
“Ekim ayı başında Brüksel’de Avrupa Komisyonu’nun Sağlık ve Gıda Güvenliği Genel Müdürlüğü (DG SANTE) yetkilileriyle bir araya geldik. Aflatoksin ve okratoksin risklerini azaltmaya yönelik izleme ve önleme çalışmalarımızı paylaştık. Türkiye’de bakanlıklar, üniversiteler, üreticiler ve ihracatçılarla birlikte yürüttüğümüz bu sistem, ürün kalitesini dünya standartlarında tutmamızı sağlıyor.”
“ABD pazarında dikkat çekici artış”
Türkiye, 2024/25 sezonunda 97 ülkeye kuru incir ihraç etti. En yüksek ihracat 84,5 milyon dolarla Amerika Birleşik Devletleri’ne yapıldı.
EİB’nin Türk gıda ürünlerinin ABD pazarında tanıtımı için yürüttüğü “Turkish Tastes” TURQUALITY Projesi, ihracatta gözle görülür bir artış sağladı. ABD’ye yapılan kuru incir ihracatı miktar bazında yüzde 2 artışla 15 bin 67 tona, döviz getirisi ise yüzde 43 artışla 59 milyon dolardan 84,5 milyon dolara çıktı.
“Fransa ve Almanya’da da talep yükseldi”
Kuru incir ihracatı Fransa’ya yüzde 30 artışla 43,2 milyon dolara, Almanya’ya ise yüzde 32 artışla 42 milyon dolara ulaştı. Kanada 17 milyon dolar, İtalya ise 14 milyon dolarlık ithalatla bu ülkeleri takip etti.
“Hedef: 400 milyon dolarlık ihracat geliri”
Işık, yeni sezona yönelik hedeflerini şu sözlerle özetledi:
“Türkiye’nin kuru incirde dünya liderliğini sürdürmesi için üretimden ihracata kadar tüm aşamalarda sürdürülebilirlik esasına dayalı bir model oluşturduk. Aldığımız önlemlerle 2025/26 sezonunda çok daha başarılı bir performans yakalayacağımıza inanıyoruz.”
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın