Şekerbank

TKDK Artık 81 İlde Olacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TKDK Artık 81 İlde Olacak
IPARD Uygulamaları Değerlendirme Toplantısının 6’ncısı “Finans Sektörü Çalıştayı”, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından Ankara’da düzenlendi.

IPARD Uygulamaları Değerlendirme Toplantısının 6’ncısı “Finans Sektörü Çalıştayı”, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından Ankara’da düzenlendi.

1 Aralık Salı günü TKDK merkez bina Dursun Çolak Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı, “Dün güvenoyu alan 64. Hükümet Programında TKDK’nın 81 İlimizde faaliyet gösteren bir ödeme ajansına dönüştürüleceği bilgisi var. Bunun çalışmaları ve altyapı hazırlıklarına başlandı.” diyerek sözlerine başladı.

IPARD II Programına 2015 Aralık sonuna doğru başlamak istediklerini belirten Nazlı, “Kurumumuz, IPARD II kapsamında 3 Milyar 440 Milyon lira hibe desteği sağlayacak. IPARD II ile daha önce ulaşamadığımız yatırımcılara ulaşmak istiyoruz. Ayrıca küçük ölçekli yatırımcılarımızı da destekleyerek hibe alanlarımızı genişletmek istiyoruz.” bilgisini verdi.

IPARD Programının uygulanmaya başlandığı ilk dönemlerde projeler için ön finansman probleminin çok büyük sıkıntı doğurduğuna dikkati çeken Nazlı, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ve bankalarla yapılan protokoller ile bu problemi aştıklarını söyledi.

Sadece projelerin faaliyete geçmesi için değil aynı zamanda faaliyete geçen bu projelerin sürdürülebilir olması için de finansal desteğe ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Nazlı, “Bankalarla düşük faizli kredi verilmesine yönelik protokoller imzaladık. Ziraat Bankası tarafından IPARD projeleri için sübvansiyonlu faiz uygulaması başlatıldı. Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ile protokol imzalayarak yatırımcılara sıfır veya indirimli faizli kredi kullanma imkânı getirdik. Bankaların IPARD programına ilgisinin azalmasına neden olan proje ve arazisi üzerine ipotek veya rehin konulmasını engelleyen düzenlemeyi Avrupa Komisyonu ile görüşerek kaldırdık. Bankalarca kredi niyet mektuplarından alınan yüksek oranlardaki masrafların yeniden düzenlenerek maksimum 100 lira olarak sınırlandırılmasını sağladık.” ifadelerini kullandı.

2011 yılının Ağustos ayında ilk çağrıya çıkıldığını ve sadece 4 proje ile sözleşme imzalandığını belirten Nazlı, sözlerine şöyle devam etti:

“2011 Ağustosunda çıktığımız ilk çağrı sonucunda sadece 4 proje ile sözleşme imzaladık. Bugün ise 15 çağrı sonucunda yaklaşık 11 bin proje ile sözleşme imzalamış durumdayız. Sözleşme imzaladığımız projelerimiz, yaklaşık yüzde 40 kapasite ile çalışıyor. Bu işletmelerin yüzde 70-80 kapasite ile çalışması durumunda en az 100 bin istihdam, en az 100 milyon dolar ihracat hedefliyoruz.”

TKDK Başkanı Nazlı’nın konuşmasının ardından Kurum personeli tarafından finans sektörü temsilcilerine IPARD II Programındaki yenilikleri içeren sunumlar yapıldı. Daha sonra katılımcılar ile finans sektörünün sorunları ve çözüm yolları ile ilgili görüş alış-verişinde bulunuldu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sokak sütüne standart geliyorÖnceki Haber

Sokak sütüne standart geliyor

Tarım'da çığır açacak buluşSonraki Haber

Tarım'da çığır açacak buluş

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar