Şekerbank

Samsun’da Zeytin Yetiştiriciliği ve Zeytin Fidan Tırtılına Karşı Mücadele Sürüyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Samsun’da Zeytin Yetiştiriciliği ve Zeytin Fidan Tırtılına Karşı Mücadele Sürüyor

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, şehirde yüzyıllardır süregelen zeytin yetiştiriciliği ile ilgili önemli bir açıklamada bulundu. Zeytin, genel olarak Akdeniz iklim kuşağında yetişen bir tarım ürünü olmasına rağmen, Samsun'da mikro klima etkisi altındaki bölgelerde de başarıyla yetiştiriliyor. Osmanlı dönemine ait belgelerde de yer alan Samsun zeytinciliği, "Samsun tuzlamalık" ve "Samsun yağlık" gibi yöreye özgü zeytin çeşitleri ile dikkat çekiyor. Ayrıca, şehirdeki Zeytinlik Mahallesi'nin adı, geçmişte zeytin ağaçlarının çokluğundan kaynaklanıyor.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, yaptığı açıklamada, şehirde 952 dekar alanda zeytin üretimi yapıldığını belirtti. Sağlam, zeytin zararlılarından biri olan zeytin fidan tırtılı ile mücadelenin büyük önem taşıdığını vurguladı. Bu zararlının biyolojisine değinen Sağlam, "Zeytin fidan tırtılı larvaları ilk çıktığında sarı renkte olup, beslenmeye başladıkça yeşil renge dönüşüyor. Ayırt edici özellik olarak, larvaların üçüncü ve sondan üçüncü segmentlerinde bir çift siyah leke bulunuyor" dedi.

Tırtılın verdiği zararların larvalar aracılığıyla gerçekleştiğini belirten Sağlam, "İlk dönem dölleri taze sürgün ve yapraklarla beslenerek yapraklarda tül gibi bir görünüm oluşturuyorlar. Meyvelerin etli kısımlarını yiyerek hasara neden oluyorlar" ifadelerini kullandı.

Mücadelede entegre yöntemlerin önemine dikkat çeken Sağlam, gereksiz kimyasal kullanımının zararlının doğal düşmanlarına zarar verebileceğini belirtti. Bunun yerine, küçük alanlarda larvaların mekanik yolla toplanarak yok edilmesinin popülasyonun azalmasına katkı sağlayacağını dile getirdi. Ayrıca, zeytin fidan tırtılı bulaşmış sürgünlerin bahçelerden uzaklaştırılarak yakılması gerektiğini vurguladı. Kimyasal mücadele yapılması gerektiğinde ise yumurta ve larva kontrollerinin ardından ruhsatlı ürünlerin kullanılması gerektiğini belirtti.

Samsun’daki zeytin bahçelerinde zararlılara karşı düzenli olarak kontrol çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Sağlam, üreticilerin detaylı bilgi almak için İl ve ilçe Tarım Müdürlüklerine başvurmalarının önemini de hatırlattı.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bademlerimizi İyi Tarımla KoruyalımÖnceki Haber

Bademlerimizi İyi Tarımla Koruyalım

Elma ve elma suyu ihracatı 321 milyon dolara ulaştıSonraki Haber

Elma ve elma suyu ihracatı 321 milyon do...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar