Şekerbank

Kurban Bayramı'nda Dikkat Edilmesi Gerekenler: Veteriner Hekim Ödül Önemli Açıklamalarda Bulundu!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kurban Bayramı'nda Dikkat Edilmesi Gerekenler: Veteriner Hekim Ödül Önemli Açıklamalarda Bulundu!

Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Ödül, Kurban Bayramı'na yaklaşırken kurbanlık hayvan seçimi, kurban ibadetinin hayvan refahı ve insan sağlığına uygun olarak icra edilebilmesi ve kesim sonrası etin muhafazasında dikkat edilecek hususlar hakkında önemli bilgiler verdi.

Kurbanlık Hayvan Seçimi:

Dinen kurban olabilmesi için koyun ve keçilerin 1, sığır ve mandaların 2, develerin ise 5 yaşını tamamlamış olması gerekir. Hayvanın tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerini Tarım ve Orman Bakanlığı'nın "TarımCebimde" mobil uygulamasından kontrol edebilirsiniz. Ön dişlerden yaş tayini de mümkündür: Koyun ve keçilerde 1, sığır ve mandalarda 2 yaşını tamamladığının göstergesi alt çenedeki ön orta iki kalıcı dişin yer almış olmasıdır.

Sağlıklı Hayvan Seçimi:

Çok zayıf, iltihaplı yarası olan, yüksek ateşli, burun ucu kuru, öksüren, akıntılı ve sulu dışkılı hayvanlar kurbanlık olarak satın alınmamalıdır. Unutulmamalıdır ki bazı hastalıklar belirti vermeyebilir. Bu nedenle kesim öncesi veteriner hekim muayenesi şarttır.

Hayvan Refahı:

Kurbanın kesim öncesi ve esnasındaki stresi et kalitesini olumsuz etkiler. Bu nedenle:

Hayvanlar kesim gününe kadar alıştıkları ortamda ve sürü içerisinde kalmalıdır.

Uzun yoldan gelen hayvanlar dinlendirilmelidir.

Kesim öncesi bir gece aç bırakmak da et kalitesini artırır.

Hayvanlar kesim alanına taşınırken aşırı yorulmamalı, dövülmemeli, eziyet edilmemeli, acele ettirilmemeli, kesilen diğer hayvanları görmemeli ve kesimin tek bir bıçak darbesi ile yapılması gerekir.

Kesim Sonrası Et Muhafazası:

Kesim sonrası etler 24 saat serin/soğuk (14 derecenin altında) ve temiz bir ortamda dinlendirilmeli ve sonra tüketilmelidir. Bu süre beklenmeden doğrama işlemlerinde etin lezzetini veren dokular arası etsuyu kaybolur. 24 saatlik olgunlaşma süresi beklenmeden doğranan ve dondurulan etlerde çözündürme işleminde etin hacminin %40'ı kaybolabilir. Uzun süre saklanacak etler küçük porsiyonlara bölünerek dondurulmalıdır. Dondurulmadan buzdolabında muhafaza edilen etler bir hafta dayanabilir. Küçük porsiyonlar halinde dondurulan etler 6 ay kadar bozulmadan saklanabilir. Kavurma yapıldıktan sonra dondurulan etler çiğ dondurulanlara göre daha uzun süre dayanabilir.

Unutmayın: Kurban Bayramı'nda sağlıklı hayvan seçimi, hayvan refahına saygı ve hijyenik kurallara uymak hem lezzetli bir et için hem de insan sağlığı için çok önemlidir.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kurban Bayramı'nda Dikkat Edilmesi Gerekenler: İl Müdürü Sağlam Önemli Açıklamalarda Bulundu!Önceki Haber

Kurban Bayramı'nda Dikkat Edilmesi Gerek...

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş Marmarabirlik’i ziyaret ettiSonraki Haber

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş Marmarabirl...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar