Şekerbank

Hellim, Kıbrıs'ın tamamının ürünü olarak menşe tescili alıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hellim, Kıbrıs'ın tamamının ürünü olarak menşe tescili alıyor
Avrupa Komisyonu, Kıbrıs'ın önemli ürünleri arasında yer alan 'Hellim' peynirinin hem Türkçe, hem de Rumca ismiyle menşe tescili başvurusunu yayınladı. Menşe koruması, adanın iki tarafında da yürütülen peynirler için geçerli olacak.

Avrupa Komisyonu, Kıbrıs'ın önemli ürünlerinden olan peynir türünün, Helloumi ve Hellim olarak iki dilde de korunmuş menşe işaretli ürün olarak tescillenmesi başvurusunu resmen yayınladı. Sürecin tamamlanmasıyla birlikte, adanın iki tarafında da üretilen bu tür peynirler imtiyazlı olarak 'Hellim' veya 'Helloumi' etiketini taşıyabilecek.

Tescil uyum kontrolleri, adada birleşme sağlanana kadar geçici olarak, akredite bir uluslararası kuruluş tarafından yürütülecek.

Son dönemde adanın önemli tartışma konularından biri haline gelen 'Hellim' konusunda, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in geçtiğimiz haftalarda Kıbrıs'a yaptığı ziyaret sırasında anlaşmaya varılmıştı.

Juncker, 'Bu adım, Kıbrıs'taki iki toplumun da, adanın tamamını birleştiren projeler üzerinde çalışma kararlılığını göstermektedir' dedi ve adadaki Rum ve Türk liderleri bu doğrultuda gösterdiği çabalar sebebiyle tebrik etti.

'Bu uygulamada varılan mutabakat büyük bir sembolik öneme sahiptir ve iki tarafın da, Komisyon'un desteğiyle, somut adımlar üzerinde birlikte çalışma istekliliğini teyit etmektedir' diyen Juncker, Hellim peynirinin, Kıbrıs adasında paylaşılan ortak mirası sembolize ettiğini söyledi.

Komisyon'un tarım ve kırsal kalkınmadan sorumlu üyesi Phil Hogan ise, Hellim konusunda varılan anlaşmanın, 'somut sonuçlar elde etme kararlılığıyla başarılabilecekleri gösterdiğini' dile getirdi.

Kıbrıs dışındaki gerçek ve tüzel kişilerin, tescil başvurusuna itiraz etmek için üç ay süresi bulunacak.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
2015 İlkbahar Patates askı listeleri, askıya alındıÖnceki Haber

2015 İlkbahar Patates askı listeleri, as...

TÜRKİYE TARIM KREDİ KOOPERATİFİ ZİRAAT MÜHENDİSİ ALIM İLANISonraki Haber

TÜRKİYE TARIM KREDİ KOOPERATİFİ ZİRAAT M...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar