Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2024 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ ve Bakanlık genelgesi kapsamında, Giresun merkez ve ilçelerindeki kurbanlık hayvan pazarlarında gerekli teknik ve sağlık tedbirlerini alıyor. İlgili kurumların katılımıyla oluşturulan ekipler, kurbanlık hayvanların sağlıklı ve kurbanlık şartlarına uygun olup olmadığını denetlemektedir.
Ülkemiz hayvancılığının gelişmesi ve damızlık hayvan varlığının korunması amacıyla, damızlık dişi hayvanların kurbanlık olarak satışı, kesimi ve hayvan pazarına girişi yasaklanmıştır. Ancak, dişi hayvanlar için bir veteriner hekimden alınacak "damızlık vasfı bulunmadığına ve gebe olmadığına" dair rapor ile kurbanlık olarak satışı mümkündür.
Kurban satış yerlerindeki denetim görevlileri, belgesiz, sağlık durumu iyi olmayan, özellikle büyükbaş hayvanlarda 2 yaşını doldurmamış (kapak atmamış) ve kurban vasfı taşımayan hayvanları satış alanına almamaktadır. İl ve ilçe tarım müdürlüklerinde görevli veteriner hekimler, kurban satış yerlerinde gerekli sağlık kontrollerini yaparak, sağlıklı ve kurbanlık şartlarına uygun büyükbaş hayvanların kimlik belgelerine (pasaportlarına) ve küçükbaş hayvanların nakil belgelerine kırmızı renkte “KURBANLIK UYGUNDUR” damgası basmaktadır.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geliştirilen “Tarım Cebimde” adlı mobil uygulama, kurbanlık hayvanların küpe numaraları girilerek, hayvanların tür, ırk, cinsiyet, yaş ve aşılama bilgilerine kolaylıkla ulaşılmasını sağlamaktadır.
Kurban Bayramı öncesi ve bayram süresince il ve ilçe müdürlüklerimizde nöbetçi veteriner hekimlerimiz kurban satış ve kesim yerlerinde kontrol ve denetim hizmetlerine devam edecektir. Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanların sistemden düşülebilmesi için, pasaport ve küpelerinin en geç 7 gün içinde il veya ilçe tarım müdürlüklerine teslim edilmesi gerekmektedir.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın