Şekerbank

Denizli’de Akdeniz Meyve Sineği ile Biyoteknik Mücadele Başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Denizli’de Akdeniz Meyve Sineği ile Biyoteknik Mücadele Başladı

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle Denizli’de hayata geçirilen "Ayvada Kalıntı Eylem Planı" çerçevesinde, Akdeniz Meyve Sineği zararlısına karşı biyoteknik mücadele kapsamında üreticilere feromon tuzakları dağıtıldı. Bugüne kadar Pamukkale ilçesinin Irlıganlı, Eldenizli ve Yeniköy mahallelerinde toplamda 1.660 adet tuzak, çiftçilere teslim edildi. Bu kapsamda Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Pamukkale’de Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı ayva üreticileriyle bir araya geldi.

Etkinliğe, Denizli Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüğü teknik personeli ve üreticiler katıldı. İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, biyoteknik mücadelenin önemine dikkat çekerek üreticilere bilgilendirme yaptı. Çınar, bitkisel üretimde sürdürülebilirliği sağlamak, pestisit kalıntısız ürün ihracatıyla ülke ekonomisine katkı sunmak ve insan sağlığına saygılı, doğaya ve faydalı böceklere zarar vermeyen mücadele yöntemlerini tercih ettiklerini vurguladı.

Şakir Çınar, “2022-2025 yılları arasında uygulamaya konulan Kalıntı Eylem Planı çerçevesinde, 2024 yılı üretim sezonunda ‘Ayva Kalıntı Eylem Planı Projesi’ hayata geçirilmiştir. Bu proje kapsamında, Akdeniz Meyve Sineği zararlısına karşı biyoteknik mücadele yöntemi olarak feromon tuzakları kullanarak pestisit kalıntısını önlemeyi hedefliyoruz,” dedi.

Çiftçiler, uygulamadan memnuniyetlerini dile getirerek, “İki yıldır süren biyoteknik mücadele sayesinde ilaç kullanımında azalma yaşanmakta, kalıntı sorunları ortadan kalkmakta ve ürün kalitesi artmaktadır. Tarım Bakanlığı ve İl/İlçe ekiplerine teşekkür ediyor, bu uygulamaların devamını talep ediyoruz,” ifadelerini kullandılar.

Denizli’de son yıllarda gerçekleştirilen biyoteknik ve biyolojik mücadele projeleri, üreticiler arasında genel olarak kabul gördü ve benimsendi. Bölgede yapılan meyve ve sera üretimi genellikle ihracata yönelik olup, ülke ekonomisine önemli katkılar sunuyor. Her geçen yıl birçok kimyasal aktif maddenin ruhsatının iptal edilmesiyle, Akdeniz Meyve Sineği gibi zararlılarla mücadelede biyoteknik yöntemlerin önemi artıyor. Pestisit kalıntısız ürün üretimi sayesinde ihracatın kesintiye uğramayacağı ve çevre ile insan sağlığının korunacağı belirtiliyor.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bursa siyah inciri Nilüfer Bostan satış noktalarındaÖnceki Haber

Bursa siyah inciri Nilüfer Bostan satış...

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Rize’de Sektör Paydaşlarıyla BuluştuSonraki Haber

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Ri...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar