CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2021 İdari Faaliyet Raporu’na göre, 2003-2021 yılları arasındaki 18 yılda çiftçinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nden 479,7 Milyar TL kredi kullandığını belirterek, “Çiftçinin kırılma noktası, 2021 yılıdır. Ekonomik krizin derinleştiği 2021 yılında çiftçinin borç miktarı 97.3 milyar TL’ye ulaştı. Yani çiftçi sadece 2021 yılında; 18 yıllık borcun beşte biri kadar borçlandı!” diye konuştu. Aygun, Tarım Kredi Kooperatiflerinin son raporuna göre de acizlik vesikası alan çiftçi sayısının 21 bin 333’e ulaştığına işaret etti.
Aygun, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2021 İdari Faaliyet Raporu’na göre Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince üreticilerimize faiz oranı 0- yüzde12,75 aralığında 479, 7 milyar TL tarımsal kredi kullandırıldığını anlattı. 2021 yılında tek başına kullanılan kredi miktarının 97.3 milyar TL’ye fırladığına işaret eden Aygun, “Ziraat Bankası’nca kullandırılan tarımsal kredilerin geri dönüş oranı 2021 yılında yüzde 99,02 iken Tarım Kredi Kooperatiflerince kullandırılan tarımsal kredilerin geri dönüş oranı yüzde 93,30. Ama bu borçlar da özel bankalardan alınan kredilerle kapatılmaktadır” tespitini yaptı.
TARIM BAKANLIĞI, SORUNA HALA NEŞTER VURMUYOR!
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2021 İdari Faaliyet Raporu’nun “Öneriler ve Tedbirler Bölümünde”, “Çiftçinin tarımsal girdilere ulaşımı için gerekli tedbirler alınacaktır” denildiğine işarete den Aygun, “Çiftçinin girdiye ulaşımında sorun yok ki. Sorun girdi maliyeti. Ama girdilerin sübvanse edileceği yönünde güvence vermiyor. Bu kafa ile ne tarım düzelir, ne vatandaşımız ucuz gıda alabilir!” diye konuştu.
ACİZ VESİKASI ALAN ÇİFTÇİ SAYISI DA ARTIYOR
Aygun, Tarım Kredi Kooperatiflerinin 2021 yılı raporuna göre acizlik vesikasına bağlanan 21 bin 333 çiftçi olduğuna işaret ederek, “Buna ilişkin 267 milyon 534 bin 983 TL tutarındaki alacak Hazine Müsteşarlığı’ndan tahsil edilmiştir. Aciz belgesi, borçlunun tüm mallarının satılmış olmasına rağmen satılan mallardan elde edilen miktarın borçlarını ödemeye yetmemesi durumunda alacaklılara verilen belgedir. Çiftçimiz; bu kadar acziyet içine düşmüştür. Çiftçimizi borç batağında boğdular” diye tepki gösterdi.
“FAİZLER SİLİNSİN” ÇAĞRISI
Aygun, çiftçinin hacizlik duruma getirilmemesini isteyerek, “İktidara sesleniyorum: Çiftçinin tüm bankalara, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının faizini silip, uzun süreli borçlanma vadesi yapın. Yoksa geride ne çiftçi kalacak, ne de tarım yapılacak arazi kalacak!” diye seslendi.
YENİ NESİL; AKP İLE HELALLEŞMEYECEK
Aygun, çocuklarımıza yeniden sağlıklı beslenme koşulları sağlanması için tarım sektörünün stratejik hale getirilmesini isteyerek, “Çiftçinin tüm girdi maliyetlerini sübvanse edilmesi lazım aksi halde yeni nesil, AKP ile helalleşmeyecek” dedi.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın