Şekerbank

Bir haftada 15 büyükbaş hayvan telef oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bir haftada 15 büyükbaş hayvan telef oldu
Bingöl merkeze bağlı Sarıçiçek köyünde bir hafta içinde 15 büyükbaş hayvan, sebebi bilinmeyen bir şekilde telef olurken, köylüler durumu yetkililere bildirmelerine rağmen ölümlerin önüne geçilmesi adına bir çalışmanın yapılmadığını savundu.

Bingöl merkeze bağlı Sarıçiçek (Hacıçayır) köyünde henüz bilinmeyen nedenle bir hafta içinde 15 büyükbaş hayvanın telef olduğunu ifade eden köylüler, yaşadıkların mağduriyeti dile getirdiler. Hayvanlarının her gün öldüğünün ve bunun önüne geçemediklerini belirten köylüler, durumu İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne bildirmelerine rağmen kendilerine yardım sağlanmadığını iddia etti.

"Birçok hastalık gördüm ama böyle bir hastalık görmedim"

Hayvanların bir tür hastalığa yakalandığını ve hayvanların birkaç günde telef olduğunu söyleyen Zülküf Gürgüze, “Hastalığın vurduğu hayvanın ağzı ve burnu parçalanıyor. Yaptığımız hiçbir tedavi etki yapmıyor. Bir iki gün içinde hayvanlar telef olup gidiyor. Ben 39 yaşındayım birçok hastalık gördüm ama böyle bir hastalık görmedim. Şap hastalığı diyorlar. Şap hastalığı gördüm ama bu yaşıma kadar hayvanları böyle bir iki günde öldüren bir hastalığa şahit olmadım. Çok değişik bir hastalık vurduğu hayvanı hemen öldürüyor.” diyerek yetkililerden yardım talebinde bulundu.

"Hayvanlarımız tek tek ölüyor"

Durumu İl Tarım Gıda ve Hayvancılık müdürlüğüne bildirdiklerini belirten Gürgüze, “Ama gelip ilgilenen yok. Bize bir çare üreten yok.  Veterinere gidiyoruz ilaç veriyor biz de hayvanlara veriyoruz bir fayda göremiyoruz. Yapmadığımız tedavi kalmadı. Hayvanlarımız yerde tek tek ölüyor. Yetkililerden yardım talep ediyoruz, Allah rızası için bizlere bir yardım edilsin. Biz de rızkımız için uğraşıyoruz. Bir hayvan nerde baksanız 10-12 bin TL değerinde. Şu an ölümle pençeleşen 70-80 hayvan var. Bu konuda yetkililerden yâdım talep ediyoruz." diye konuştu.

Hayvanları hastalıkla pençeleşirken en iyi hayvanlarının ise çalındığını belirten Sabri Demirkanlı, duruma tepki göstererek, tek geçim kaynağının hayvancılık olduğunu söyledi.

Demirkanlı, “Durumu İl Tarım Gıda ve Hayvancılık müdürlüğüne bildirdik gelip aşı yapmalarını bekliyorum ama gelip aşı yapmadılar. Sadece kışın bir kez aşı yaptılar. Tedavi için 3 bin TL değerinde ilaç aldım. Şu an birçok hayvanım hasta, bir tanesini kestim. Her biri 12 bin TL değerinde 2 büyükbaş hayvanım önceki gece çalındı. Hayvanlarımın içinde en iyisini alıp götürdüler. Tek gelirim bu hayvanlarımdır. Hastayım ve elimden başka bir iş de gelmiyor. Gece gündüz bunlara bakıyordum vicdansızlar gelip çaldılar. Ben onları Allah’a havale ediyorum. Hastalık Allah’tan geldi baş göz üstüne." şeklinde konuştu 

“Hayvanlar telef olurken yetkililer konuya duyarsız davranıyor”

Yetkililerin duyarsız davrandığını savunan Metin Emlakçı, “İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün her hangi bir ilgilenmesini görmedik ve ilgilenmiyorlar. Hayvanların telef olduğu hastalığın daha ismini bilmiyoruz. Hastalık bir yıllık hayvanlara vurduğu gibi hayvanlar hemen telef oluyorlar. Yaşlı hayvanlar ise ağzı ve ayaklarından etkileniyor. Tedavileri için ilaca binlerce TL veriyoruz. Köylüde mağdur durumda. Yetkililerin bir an önce köye gelip yardımcı olmaları gerekiyor. Bu hastalığa doğru dürüst teşhis konulamadı. Bildiğim tek şey var, herkes köylüyü ilaca sevk ediyor ve köylüde binlerce TL’lik harcama yapıyor. Alınan ilaçlarda da randıman yok. Yetkililerin bir an önce köylünün mağduriyetine kulak vermesi lazım.” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
10 kilometrelik alan içerisinde tek bir canlı kalmadıÖnceki Haber

10 kilometrelik alan içerisinde tek bir...

Kaktüs radyasyonu emer mi?Sonraki Haber

Kaktüs radyasyonu emer mi?

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar