Şekerbank

Bingöl’de besicilere boğa dağıtıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bingöl’de besicilere boğa dağıtıldı
Bingöl'de besicilere boğa dağıtımı yapıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yürütülmekte olan GAP-DAP-KOP ve DOKAP Projeleri kapsamında % 80 hibeli Damızlık Boğalar Bingöl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından Malatya Sultansuyu Tarım işletmesi ve Aksaray Koçaş TİGEM işletmesinden seçilerek  getirilen 87 adet Simental Damızlık Boğa, müraacatında bulunan çiftçilerin katılımı ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık  Müdürlüğü Düzağaç  Kampüsünde Dağıtımı yapıldı.   

Dağıtım törenine Vali Yavuz Selim KÖŞGER, Vali Yardımcısı Numan Tahir ŞİMŞEK, İl Gıgda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet YILDIRIM, Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan KOÇ, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü, STK temsilcileri ve müracatta bulunan hayvan yetiştiricileri huzurunda kulak küpe numaralarının kuraları çekildi. Kuraları çekilen hayvan yetiştiricilerine Simental damızlık boğaların dağıtımı yapıldı.

Bu program kapsamında söz alan İl Müdürü Mehmet YILDIRIM; ''Bakanlığımız tarafından 2014-2018 yılları arasında uygulanmak üzere Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Konya Ovası ve Doğu Karadeniz Projeleri Kapsamındaki 35 ilde hayvancılık yatırımlarının desteklenmesine ilişkin erkek damızlık materyal (boğa-koç-teke)alımı için % 80, yeni ahır/ağıl yapımı için % 50 oranında hibe programı başlatılmıştır.

Projenin amacı mevcut büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmelerinin modernizasyonu, et üretiminde verimlilik ve kalitenin artırılması, bölgesel kalkınmayı sağlamaya yönelik etçi ve kombine ırklardan damızlık boğa-koç-teke alımı ve ahır/ağıl inşaat yatırımlarının desteklenmesidir. Bilindiği üzere İlimizde yapılan hayvancılık genellikle küçük ölçekli aile tipi hayvancılıktır.

 Bu proje ile özellikle küçük ölçekli işletmelerin desteklenmesi amaçlanmıştır. Destekleme çerçevesinde 10-49 baş kapasiteli ahır ve 100-200 baş kapasiteli ağıl inşaatlarına %50 hibe, erkek damızlık materyal alımlarında ise yetiştiricilerimize % 80 oranında hibe desteği verilmektedir.

Bu şartları sağlayan ve başvurusu onaylanan büyükbaş hayvan yetiştiricilerine bir baş boğa, küçükbaş hayvan yetiştiricilerine sahip oldukları anaç hayvanların %5'i oranında erkek damızlık hayvan alımı için % 80 hibe desteği ödemesi yapılmaktadır.2014-2015 yıllarında İlimizde yetiştiricilerimizin 526 boğa, 1.104 koç, 338 teke ve 156 yeni inşaat başvurusu Bakanlığımızca onaylanmıştır. Bugüne kadar yetiştiricilerimize toplam da 399 baş boğa, 717 baş koç, 146 baş teke dağıtımı yapılmıştır. Ayrıca proje kapsamında bugüne kadar 73 adet ahır/ağıl projesi sunan yetiştiricimizden 34 tanesi inşaatlarını bitirmişlerdir. İlimizde 544 üreticimizin projesi bitmiş yatırımlar için 544 kişiye hibe ödemesi yapılmıştır. Tüm bu yatırımların toplam yatırım tutarı 9.050.245 TL olup, bu tutar için 5.617.505 TL hibe ödemesi yapılmıştır. Malatya Sultansuyu ve Aksaray KOÇAŞ Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünden alımı yapılan 87 baş Simental ırkı boğalar yetiştiricilerimize dağıtılacak; Dağıtımı yapılacak bu boğaların toplam yatırım değeri 870.000 TL tutarında olup, bunun için yetiştiricilerimize 696.000 TL hibe ödemesi yapılacaktır. Bu Proje kapsamında İlimizde toplam dağıtılan boğa sayısı 399 adet olacaktır.  Bu dilek ve temenniler ile damızlık materyallerimizin üreticilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyor. Bol kazanç ve bereketli bir yıl diliyorum. '' dedi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarımsal Yayım Ve Danışmanlık Desteği Ve TKDK Desteklemeleri Hakkında Bilgilendirme Toplantısı YapıldıÖnceki Haber

Tarımsal Yayım Ve Danışmanlık Desteği Ve...

Gül üreticilerinde "14 Şubat" mesaisiSonraki Haber

Gül üreticilerinde "14 Şubat" mesaisi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar