Şekerbank

Bakan Tüfenkci: Aradaki Büyük Kârın Hepsini de Kendileri Almış

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bakan Tüfenkci: Aradaki Büyük Kârın Hepsini de Kendileri Almış
Bakan Tüfenkci, üreticiyi ve tüketiciyi mağdur eden tarladan 1 liraya alınıp markette 5 liraya çıkan sebze meyve fiyatlarına karşı önlem alınacağını belirtti.

Bakan Tüfenkci, üreticiyi ve tüketiciyi mağdur eden tarladan 1 liraya alınıp markette 5 liraya çıkan sebze meyve fiyatlarına karşı önlem alınacağını belirtti. Tüfenkci, marketlere kâr marjı konulacağını belirterek “Yüzde 25-30 olabilir kâr. 1 lira ise nakliyesi ile en fazla 2 lira olur ama yüzde 500 kâr olmaz” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Meclis’te bir grup gazetecinin sorularını yanıtlarken ticarette eleştirilere hedef olan sıkıntılara çözüm planlarını açıkladı. Uygulamada sorun yaşanan bazı alanlarda yasa değişikliği veya yeni yasaları içeren bir dizi hazırlık yaptıklarını belirten Tüfenkci, bunlar arasında kooperatif yasası, 2. el oto satışları, emlakçılık, hal yasası ve küçük esnaf ile ilgili düzenlemeler olduğunu ifade etti. Tüfenkci, Hal Yasası ile daha ucuza mal satmak için üreticiden doğrudan satın alma yetkisi elde eden marketlerin, bu sözlerinde durmadıklarını ifade ederek bu ve diğer konularda yürüttükleri hazırlıklarla ilgili şu bilgileri verdi: “Hal Yasası çıktı ama kamuoyu baskısıyla büyük marketler; ‘biz direkt üreticiden alsak daha ucuza satarız’ demişler, ama aradaki büyük kârın hepsini de kendileri almış. Antalya’da domates 1 lira Ankara’da 4.5-5 lira. Oradaki üretici görüyor; ‘Benden 1 liraya alıyor 5 liraya satıyor’ diyor. Tüketici ‘Orada 1 lira biz niye 5 TL’ye yiyoruz’ diyor. Buna müdahale edecek mekanizma da yok.”

‘GIDADA KONTROLSÜZ BİR ZİNCİR VAR’

Pazarcıdan, halciye çok fazla muhatap olduğuna dikkat çeken Tüfenkci, “Üreticisi, tüccarı, komisyoncusu var, sonra belediyeler var rüsum alıyorlar. Bir de halden alıp küçük marketlere dağıtan aracılar var. Pazarcılar var. Büyük market zinciri var. Paydaş o kadar çok ki. Nakliyeciler var, onları yükleyen hamallar var. Bu paydaşlarla bir araya gelerek bir mekanizma oluşturmamız lazım. Bir kısmını diyelim ki üretici haller şeklinde sınıflandırmamız lazım. Bir kısmı tüccarsa komisyoncu yapmamız lazım. Hiçbir sorumluluğu yok, vergisi yok, kaydı yok, tüccar senden alıp ötekine satıyor, arada dolaşıp para kazanıyor. Büyük marketlere kâr marjı getirilebilir. Üreticiden aldığında yüzde 25 ya da 30 olabilir kâr. 1 lira ise nakliyesi ile birlikte en fazla 2 lira olur ama yüzde 500 kâr olmaz. Üretici hallerinde üretici getirecek, aracılar kaldırılacak. Gıda ürünlerinde kontrolsüz bir zincir var biraz da kayıt dışı var. Perakendecilikle ilgili ciddi çalışmamız var” diye konuştu.

TAVAN UYGULAMASI SIK YAŞANDI

Türkiye’de tavan fiyat birçok ürün ve hizmette hayata geçirilmişti. Son olarak 9 Şubat’ta et fiyatına üst sınırda uzlaşma sağlanmış kıymada tavan 32, kuşbaşında 34 lira olarak belirlenmişti. 2013’te ise uçak bileti fiyatlarındaki artış üzerine Ulaştırma Bakanlığı, en pahalı ekonomi uçak biletinin fiyatını 299 lira olarak belirledi. 2014’te ise bu rakam 309 lira olarak revize edildi. 2015’te ise Hazine Müsteşarlığı kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs ve ticari taksilerin trafik sigortası fiyatlarına üst limit getirmişti.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bir kilo erik 300 liradan satıldıÖnceki Haber

Bir kilo erik 300 liradan satıldı

Bakan Çelik: Organik üretimle çayda kaliteyi yükseltmeyi hedefliyoruzSonraki Haber

Bakan Çelik: Organik üretimle çayda kali...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar