Samsun’un Bafra ilçesi Karaburç mahallesinde “8. Çeltik Hasat Etkinliği” gerçekleştirildi. Toplamda 2.200 çeltik üreticisinin 128.000 dekar alanda çeltik üretimi yaptığı Ovada düzenlenen etkinlik; Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif DAĞLI, Bafra Kaymakamı Cevdet ERTÜRKMEN, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim SAĞLAM, Bafra Belediye Başkanı Hamit KILIÇ, Tarım Kredi Kooperatif Samsun Bölge Müdürü Yasin CEBECİ, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman TOSUNER, TMO Samsun Şube Başmüdürü Derya ŞAHİNER, SAMKON Genel Başkanı Kaya AŞÇI’nın katılımıyla gerçekleşirken, biçerdöverle çeltik hasadı yapıldı.
2021 yılı verilerine göre, Ülkemizde; 1 milyon 294 bin 753 dekar alanda 1.000.000 ton üretimin % 16’sını 209.312 dekar ekiliş ve 153.120 ton üretimi ile Samsun karşılamakta olup, Ülke sıralamasında 2. sırada bulunmaktadır. Bakanlığımızca başlatılan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında, İlimizde 2021 Yılında Çeltik Üretimini Geliştirme Projesi uygulanmıştır. Proje kapsamında 257 üreticiye 4.500 dekar alan için 90 ton çeltik tohumu dağıtımı, bütçesi % 75 Bakanlık hibe desteği ve % 25 üretici katkı payı olacak biçimde gerçekleştirilmiştir. 2022 yılında ise yürütülecek olan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında uygulanmakta olan Çevre Dostu Çeltik Üretimi Projesi ile; % 60,63 Bakanlık katkısı 330.192 TL, % 39,37 çiftçi katkısı 214.400 TL olacak biçimde, 2.000 dekar alanda ekilmek üzere ilçelerimize 40 ton çeltik tohumu dağıtımı yapılmıştır.
2022 dönemi alım fiyatlarını ton başına, 55 randımanlı Baldo grubu çeltik için 15 bin lira, 58 randımanlı Cammeo grubu çeltik için 14 bin 500 lira, 58 randımanlı Özgür grubu çeltik için 14 bin lira, 60 randımanlı Osmancık grubu çeltik için 13 bin 500 lira, 60 randımanlı Ronaldo- Vasco grubu çeltik için 13 bin lira ve 65 randımanlı Luna grubu çeltik için de 12 bin 500 lira olarak belirlenirken Karaburç Mahallesi’nde düzenlenen etkinlikte konuşan Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif DAĞLI:
“Bafra’mız çok verimli topraklar üzerinde. Çalışkan insanları, su kaynakları, iki ürün ve hatta zaman zaman üç ürün alınabilen bereketli toprağı ile ülkemiz için çok önemli nokta. Türkiye’yi besleyebilecek olan bir lokasyondayız. Yani bu kadar büyük potansiyelimiz ve imkânımız var. Bu alanları daha da verimli hale getirmek suretiyle, bunu da yapmamamız için hiçbir nedenimiz yok. Daha neler yapmalıyız diye düşündüğümüzde, birincisi ‘her yıl şu para etti, bu etmedi’ diyerek konuşmamamız lazım. Neler yapmak lazım? Buna bakmak gerek. Bakanlığımızca verilen fiyatların çok çok iyi olduğunu, özellikle de Fındık, Çeltik, ve Mısırda, ifade etmek istiyorum. Bu anlamda Cumhurbaşkanımıza müteşekkiriz. Neler yapmamız gerekir diye düşündüğümüzde, üretim planlamamızı biraz daha dikkate alamız gerekir. Yani misal ‘bu yıl ne kadar kişi Karpuz etmekte, ne kadar kişi Mısır ekecek?’ bunlarla ilgili bizim Kaymakamlığımız bünyesinde yapmış olduğumuz bir çalışma var.
Bunu şu an Tarım ve Orman Bakanlığımızla geliştiriyoruz. Onun üzerine gitmek suretiyle Bafra’daki çalışmayı biz Türkiye’ye örnek bir model olarak ortaya koyabiliriz. Diğer yapmamız gereken konuştuğumuz ama artık bir an önce gerçekleştirmemiz gerektiğini düşündüğüm markalaşmayı sağlamamız lazım. Özellikle Pirinçte markalaşma bizim için son derece önemli. Yani Bafra’nın pirinci çuvallara doldurulmak suretiyle başka bir yerlere götürülüp orada paketlenip oraların ismi verilmemeli. Ama sonuçta elbette hepsi bizim memleketimiz bu konuda bir endişemiz yok. Ancak Bafra’nın pirinci Bafra pirincidir. Bunu biz Türkiye’ye bu şekilde pazarlamamız, satmamız gerekir” dedi.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim SAĞLAM da yaptığı konuşmasında; “23 Mayıs’ta Çeltik ekimini yapmıştık şimdide Bafra Karaburç Mahallesinde Çeltik Hasadı yapmak üzere buradayız. Geçtiğimiz yıl; 209 bin dekarda 153 bin ton çeltik rekoltemiz gerçekleşti. Bu yıl da 212 bin dekar alanda toplam 160 ila 165 bin ton arasında rekolte bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl içerisinde, Türkiye’de Çeltik ekim alanlarına baktığımızda Edirne ilimizden sonra 2. sıradayız. Toplam 197 bin dekar alanla Türkiye’deki Çeltiğin % 16’sını biz üretiyoruz. 2021 yılı içerisinde 1 milyon ton Türkiye’de rekolte vardı. Bunun 153 bin tonunu Samsun’da biz ürettik.
Samsun ekim alanlarına baktığımızda da 209 bin dekarın 140 bin dekarı yine 100 bin ton ile Bafra ilçesine ait. Yine 2021 yılı içerisinde çiftçimize 21 milyon 100 bin lira mazot, gübre ve fark ödemesi yaptık. 68 lira mazot, 8 lira gübre, 10 lira fark ödemesi desteği ile 16 lira da sertifikalı tohum kullanım desteğimiz var. 800 kilo alan bir çiftçimiz 172 lirada destekten faydalanıyor. Bu yılki açıklanan fiyatlara baktığımızda Baldo, Camme, Osmancık, Ronaldo-Vasco ve Luna grubu çeltik özellikle Bafra ve Samsun’da 13,50 lira ile 15 lira arası fiyat ile satılmakta. Bu vesileyle çiftçilerimize bol bereketli bir sezon diliyorum.” diye konuştu.
Gerçekleşen 8. Çeltik Hasat Etkinliğinde öğrenciler tarafından folklor gösterisi ile Bafra pirincinden yapılan pilav yeme yarışmasında ilginç anlar yaşandı. Etkinlik sonunda dualar eşliğinde biçerdöverle çeltik hasadı yapıldı Çeltikten üretilen süs eşyaları ve resim sergisi ilgi görürken, hasat sonrası Bafra pirincinden yapılan pilav ikramıyla etkinlik son buldu.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın