Azerbaycan, Kırgızistan, Türkiye, Türkmenistan ve Özbekistan'ın veri toplama zorluklarını aşmasına ve gıda kaybını veya israfını azaltmak için etkili çözümler üretmesine yardımcı olmak için FAO, kilit ulusal paydaşlar için üç günlük bir eğitim kursu düzenledi.
FAO, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkiye, Türkmenistan ve Özbekistan'daki kilit ulusal paydaşlar için gıda kayıplarının ölçülmesi, izlenmesi ve raporlanması konusunda kapsamlı bir eğitim gerçekleştirdi. Eğitim, bu ülkeleri etkili gıda kaybı ve atık azaltma stratejileri geliştirmede ve SKA 12.3 hedefine ulaşma yolunda ilerlemelerini izlemede desteklemeyi amaçlıyor.
Gıda kaybının ve israfının engellenmesi, yalnızca sorun tam anlamıyla anlaşılıp ilgili çabaların uygun bir biçimde şekillendirilmesiyle gerçek anlamda etkili olabilir. Gıda kaybını ve israfını ölçmek için önemli çalışmalar yapılmış olsa da, veriler kıt, dağınık ve bilinmeyen kalitede veya sınırlı temsiliyette olmaya devam ediyor.
FAO, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkiye, Türkmenistan ve Özbekistan'ı veri toplamadaki zorlukların üstesinden gelmede desteklemek ve gıda kaybı veya israfını azaltmaya yönelik etkili çözümler oluşturmak için ilgili ulusal paydaşlar için üç günlük bir eğitim düzenledi. Üç oturum 26 Ekim, 9 Kasım ve 7 Aralık 2021'de gerçekleşti. Devlet temsilcileri ve istatistikçilerden oluşan eğitim katılımcıları, veri ihtiyaçlarını ve önceliklerini belirlemeyi öğrendi, gıda kaybı verilerinin toplanması için mevcut yöntemleri ve araçları araştırdı ve farklı araçlar arasındaki tamamlayıcılığı tartıştı.
Eğitimde ayrıca Gıda Kaybı Endeksini entegre etmenin ve derlemenin yolları tanıtıldı ve tartışıldı. Gıda Kaybı Endeksi, FAO tarafından, kuruluşun gözetimi altındaki Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının 12.3.1.a hedefine ulaşma yolunda kaydedilen ilerlemeyi ölçmek için geliştirildi.
Üçüncü oturumda, Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcisi Sayın Özdemir Çifçi, birincil üretim ve toptancı hallerinde meyve ve sebzelerde ulusal gıda kaybı ve atık ölçüm çalışmaları hakkında bir sunum yaptı.
FAO çalıştay serisindeki tüm katılımcılar, ulusal düzeyde veri toplamayı desteklemek için kazanılan uzmanlığın uygulanmasına ilgi duyduklarını ifade ettiler.
Gıda kaybıyla ilgili verilerin toplanması ve analizi, politika önceliklerinin belirlenmesi, etkili çözümlerin seçilmesi ve uygulanması, seçilen önlemlerin etkinliğinin izlenmesi ve gıda kaybının ve atık azaltma müdahalelerinin sosyo-ekonomik etkilerinin sayısallaştırılması için gereklidir. Daha iyi veriler, ülkelerin kaynakları daha uygun bir şekilde tahsis etmelerini de sağlar.
Eğitimler, Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Ormancılık Bakanlığı tarafından finanse edilen ve FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı (FTPP II) çerçevesinde yürütülen “Orta Asya, Azerbaycan ve Türkiye'de Gıda Kaybı ve İsrafının Azaltılması” Projesi kapsamında düzenlendi. Eğitim çalıştayları dizisi, FAO İstatistik Bölümü tarafından yönetildi ve yukarıda bahsedilen FTPP projesi kapsamında FAO Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi tarafından organize edildi.
Gıda Kaybı Endeksi Hakkında
FAO, hasattan perakende satış aşamasına kadar mahsulleri, besi hayvanlarını ve balıkçılık ürünlerini kapsayan bir dizi önemli üründe gıda kayıplarını küresel düzeyde izlemek için bir Gıda Kaybı Endeksi geliştirdi. Endeks, gıda zincirlerinin tedarik aşamalarına odaklanıyor ve Gıda Kaybı Yüzdesi ile ölçülen zaman içinde kayıp yüzdesindeki değişiklikleri ölçüyor.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın