Şekerbank

Ata Tohumu Ata Toprağında

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ata Tohumu Ata Toprağında

Yerel gen kaynaklarının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasını hedefleyen Karabük Valisi Fuat GÜREL' in himayelerinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başlatılan “ATA TOHUMU ATA TOPRAĞINDA” Projesi 100 Yıl Kongre Merkezinde yapılan proje tanıtım toplantısı ile başladı.

Karabük Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak kaybolmaya yüz tutmuş yerel çeşitlerin öneminin belirlenmesi için hazırlanan kısa proje tanıtım filminin izlenmesi ile başlayan program İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık'ın açış konuşması ile devam etti.

Tarım ve Orman İl Müdürü Ayvalık yaptığı konuşmada; "Üreticilerimizin sabır ve emekleriyle geçmişten günümüze ulaşmış olan, ilimize özgü yerel çeşitlerin tanımlanması ve gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir rol üstlenecek güzel ve bir o kadar farklı bir projeyi sizlerle paylaşmaktan duyduğum mutluluğu dile getirmek istiyorum. Bu çeşitlerden ismine uygun, doğruluğundan hem fikir olduğumuz yerel çeşitlerin, Bakanlığımız Gen Bankasında saklanması yönünde öneri ve girişimde bulunulacak olup, coğrafi işaret alınması yönünde hareket edilecektir. Projemizde tespit edilecek ürünler kamuoyunda gündemde tutulacak, tüketici bilinci oluşturulacak, pazarlanması yönünde imkan sağlanacaktır. İl ve ilçelerimizden Milli Eğitim Müdürlüğümüzce belirlenen 40 öğrenci tarım gönüllüsü olarak eğitilecek olup, bu öğrencilerin kendi okullarındaki diğer öğrencileri yerel çeşit bilinci ve korumacılık üzerinde eğitmeleri sağlanacaktır. Projemiz tıpkı bu örneklerde olduğu gibi farkındalık oluşturmayı hedeflenmektedir. Uzun soluklu bir projedir. İl ve ilçe müdürlüklerimizce tüm üreticilerimize ulaşmayı hedeflemekteyiz. Bu tohumları kayıt altına alacağız. Bugün elimize ulaşan tohumların kayıtları, görevlendirdiğimiz mühendislerimiz tarafından yapılmaktadır. Üreticilerimizin kendi bahçelerinde yetiştirdikleri bu tohumların fenolojik gözlemleri yine İl ve İlçe Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca belli bir takvim dahilinde yapılacak, çalışmalar kayıt altına alınacaktır. Bir dizi eğitimler yapılacak. Yapılacak olan bu eğitim ve kontrollerle kalıntısız ve güvenilir ürün yetiştirilmesi sağlanacaktır" dedi.

Karabük Milletvekili Niyazi Güneş ise "Ata Tohumu Ata Toprağında sözünün ne kadar yerinde olduğunu hep birlikte gördük. Bizlerin genlerinde geçmişin izlerini taşıyan siyez buğdayının, kalıntıları var. Atalarımızın alın teri ve emeği ile ürettikleri doğal ve yerli tohumlarımız var. Bakarsak bağ olan bu topraklar her zaman bize yüksek verim vermiştir. Toprak üretken ve destekçidir" dedi.

Vali Fuat Gürel " İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz Projemizin ismini çok güzel seçmişler "Ata Tohumu Ata Toprağında",  unutulmamasını ve devam etmesini sağlayacak boyutta bir proje. Geçmiş de bizim çocukluğumuzda, domatesin kokusunu 100 metreden hissederdik onun kokusu tadı bambaşkaydı ama hibrit tohumlarla daha fazla ürün elde etmek adına bir kısım ürünlerimizden vazgeçtik ve maalesef bu kokuları hissetmez olduk. Allahtan çiftçilikle uğraşmaya devam eden annelerimiz-babalarımız var da o tohumları korumuşlar ve günümüze kadar gelmesine sebep olmuşlar. Bu proje ile bölgemizde neyimiz varsa bu tohumların tespit edilmesi ve üretilmesi ile alakalı inşallah önümüzdeki süreçte çalışmalar devam edecek. İlimizde de İl Tarım ve Orman Müdürümüz Çetin Ayvalık ve ekibi bu güzel çalışmayı hayata geçirdiler ve şimdi tanıtımını yapıyoruz önümüzdeki günlerde bu projemizi tarla günü gibi bazı etkinliklerle de taçlandırıp vatandaşlarımızın ilgisini bu konuya çekmiş olacağız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Program Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Funda ARSLANOĞLU'nun "Gizli Hazine: Tohum" konulu sunumunun ardından düzenlenen kokteyl ile sona erdi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Arıcılık Kursu İle Bilinçli Arıcılar 73 Arıcı Sertifikalarını AldıÖnceki Haber

Arıcılık Kursu İle Bilinçli Arıcılar 73...

“Toprağa Özel Sevgi Projesi” Sera Açılış ProgramıSonraki Haber

“Toprağa Özel Sevgi Projesi” Sera Açılış...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar