Şekerbank

Yarım asırlık macera: Türk kahvesi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yarım asırlık macera: Türk kahvesi
Kahve ve kahve kültürüne ait eserlerin bir araya getirildiği 'Bir Taşım Keyif' sergisi, 21 Şubat'ta Topkapı Müzesi'nde açılacak.

Kahvenin 500 yıllık öyküsünü anlatan 'Bir Taşım Keyif' adlı sergi, Topkapı Sarayı Müzesi ve Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenecek. Serginin basın toplantısında konuşan Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği Başkanı Merve Gürsel, “Türk kahvesinin UNESCO'nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası listesine girdiği bir dönemde, kültürel mirasımızın dünyaya hakkıyla tanıtılmasına önemli bir katkı olduğunu düşünmekteyiz" dedi.

TÜRK KAHVESİ, DÜNYA MİRASI LİSTESİNDE

UNESCO Türkiye Milli Komisyon Başkanı Prof Dr. Öcal Oğuz da toplantıda bir konuşma yaptı. Oğuz şunları söyledi:

“Biz bu kültürel miras konusunda treni kaçırmadık. Türkiye, sürecin zamanında içerisinde yer aldı. Türkiye'nin UNESCO dünya miras listesinde 13, somut olmayan miras sözleşmesinde ise 12 varlığı bulunuyor. Biz zamanında bu sürece dahil olarak 12 kültürel mirasımızı dünya miras listesine yazdırmış 5-6 ülke arasındayız. Yani iyi bir konumdayız. Bu bizim için memnuniyet verici. İsterseniz 50 varlığınızı listeye yazdırın. Eğer listelere yazdırdıklarınızı korumuyor, gelecek kuşaklara bu kültürü aktarmıyorsanız bu çok anlamlı durmuyor."

YAKLAŞIK 800 PARÇADAN OLUŞAN ESERLER

Başta Topkapı Sarayı Müzesi koleksiyonları olmak üzere pek çok müze, özel müze, kütüphane ve koleksiyon eserlerinden oluşan “Bir Taşım Keyif - Türk Kahvesinin 500 Yıllık Öyküsü" sergisi; kahvenin Osmanlı kültürü içinde oluşturduğu özgün seremoniyi anlatıyor.

Kahvenin Osmanlı kültürü içerisindeki varlığı, sosyokültürel bağlamda ve sanatsal kavramsallığa açıklık getirilmeye çalışılan sergideki eserler yaklaşık 800 parçadan oluşuyor.  Küratörlüğünü Ersu Pekin'in yaptığı sergi, Topkapı Sarayı Müzesi - Has Ahırlar'da 21 Şubat - 15 Haziran 2015 tarihleri arasında ziyaretçilerle buluşacak.

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sarımsak kokusunu önlemenin yolu bulunduÖnceki Haber

Sarımsak kokusunu önlemenin yolu bulundu

İki ağızlı balık görenleri hayrete düşürdüSonraki Haber

İki ağızlı balık görenleri hayrete düşür...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar