Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in 2016 yılı tahmini fındık rekoltesinin 468 bin ton olduğunu açıklaması ile birlikte daha öncelerden yaşanan rekolte karmaşası ortadan kalkmış oldu.
Konuya ilişkin bir açıklama yapan Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, "Bu sezon bakanlığın kararıyla tek elden rekolteyi açıklamasını biz de olumlu karşıladık" dedi.
Geçen yıl fındık sezonunun ardından yaşanan bir küllenme olayının olumsuz etkileri olduğunu belirten Karan, "Bu küllenme olayından dolayı, fındık bahçelerinin risk altında olduğunu kamuyu ile daha önce paylaşmıştık. Erkek püsenekler aralık ayı gibi fındık bahçelerinde çok düşük oranda çıkmaya başladı. Ocak ayının başlarında ise karanfil sayısının düşük olduğunu, 2016 fındık sezonunda ürünün çok az olacağına fındığın döllenme sıkıntısı yaşadığını defalarca deklare ettik. 468 bin ton bu zaman kadar belki de fındıkta en düşük rekolte olmuştur" şeklinde konuştu.
"Bu sezon bakanlığın kararıyla tek elden rekolteyi açıklamasını biz de olumlu karşıladık" diyen Karan, "Rekolteyi tek elden açıkladılar fakat her grubun ziraat odalarının, ihracatçılar birliğinin, FİSKOBİRLİK'in, Tarım İl Müdürlüğünün, Fındık Araştırmanın ve hatta Ulusal Fındık Konseyinin temsilcileri var yani ortak bir akıl oluşturularak bir rekolte tespit çalışması yapıldı. Yapılan tespit çalışmalarını olumlu bulduğumuzu ve gerçekçi olduğunu, rekoltenin de arkasında duracağımızı deklare etmek istiyoruz. Bakanlığın rekolteyi tek kalemden açıklaması masa başında açıklayanlar vardı, saha çalışmaları yapılmıyordu her hangi bir vatandaş çıkıp "şu kadar Türkiye'de fındık rekoltesi var" ben de o zaman çıkıp diyordum ki ziraat odası olarak "benim rekoltem de bu" diyordum. Ve bu inandırıcı olmuyordu. Tek elden açıklandığı zaman piyasada spekülasyonun önüne geçilmiş olacak" ifadelerini kullandı.
Karan: "Giresun il genelinde fındık rekoltesi 54 bin 197 bin ton olarak gerçekleşmesi tahmin edilmektedir"
Fındıkta Türkiye rekoltesinin 468 bin ton Giresun il genelinde rekoltesinin de 54 bin 197 bin ton olarak tahmin edildiğini vurgulayan Karan, "Tabi geçen yıla kıyasladığımız zaman yüzde 50 gibi bir kayıp söz konusu. Biz bunu küllenme hastalığına bağlıyoruz inşallah önümüzde ki yıldan itibaren de üreticilerimiz de bu konuda duyalı olur bahçelerinde kimyasal mücadeleye başlarlar. Önümüzde ki yılda bunun etkisiyle beraber rekoltenin az olacağı beklenebilir. Ordu ve Trabzon bölgesinde son yılların en fazla yağışını aldı bizim bölgemiz de ortalama üzerinde bir yağış aldı ama son bir hafta havanın güneşli olması bekleniyor, fakat ben güneşin çok fazla bir etkisi olacağına inanmıyorum çünkü topraklar şu an su ihtiyacını yeterince karşıladı. Güneşli olması da bir yönden iyi en azından vatandaş bahçesini iyice temizler, hasada hazırlığını yapar iyi bir şekilde hasada hazırlanmış olur" dedi.
"Fındık sezonu 10 gün erken başlayabilir"
Fındık sezonunun erken başlayabileceğinden bahseden Karan şöyle devam etti:
"Bu sezon şu anki fındık bahçelerine baktığımız zaman geçen sezona göre 1 hafta 10 gün gibi fındık sezonunun erken başlamasını öngörüyor. Bununla ilgili bir komisyon kurulacak ve o komisyon karar verecek ama bizim beklentimiz bir hata ile 10 gün arasında önde gibi gözüküyor" diye konuştu.
Fındık üreticisi ise açıklanan rekolteden memnun kalmadığını belirtirken, fındık fiyatlarının istedikleri seviyede yükseleceğine inanmadıklarını söylediler.
Yorum Yazın