Şekerbank

Şizofreni tedavisinde yeni umut

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şizofreni tedavisinde yeni umut
İngiltere’deki King’s College London’dan bilim insanları saracatinib adı verilen bir kimyasalın şizofreni tedavisinde etkili olup olamayacağını anlayabilmek için “sihirli mantar” adı verilen doğal uyuşturucudan yararlanacaklarını açıkladı.

Araştırmacılar, kullananların halüsinasyonlar görmesine neden olan sihirli mantarın etkilerinin şizofreni nöbetlerine çok benzediğini ve bu nedenle bu uyuşturucunun şizofreni araştırmaları için önemli bir kaynak oluşturduğunu söyledi.
 
250 bin sterline mal olacak araştırma kapsamında 18-50 yaş arası 24 erkek gönüllüye bu uyuşturucunun aktif maddesi psilocybin’i içeren haplar verileceğini açıklayan uzmanlar, psilocybin aldıkları için halüsinasyon görmeye başlayacak deneklere daha sonra saracatinib verileceğini söyledi.
 
Saracatinib’in deneklerin gördüğü halüsinasyonların ortadan kaybolmasına neden olacağını umduklarını söyleyen araştırmacılar, eğer bu sonucu elde ederlerse bu kimyasalın şizofreni hastalarının tedavisinde de kullanılabileceği sonucuna varacaklarını açıkladı.
 
Araştırmacılar, deneyde psilocybin kullanabilmek için İçişleri Bakanlığı’ndan özel bir izin aldıklarını ve bu maddeyi içeren hapları tanesi 1000 sterlinden Almanya’dan ithal ettiklerini söyledi.
 
Araştırmada yer alacak tüm deneklerin “daha önce sihirli mantar kullanmış” kişiler arasından seçileceğini belirten uzmanlar deneklerin kişi başı 350 sterlin ücret alacağını açıkladı.
 
Proje lideri Profesör David Nutt konuyla ilgili Daily Mail gazetesine yaptığı açıklamada “Son elli yılda şizofreni tedavisinde büyük bir başarı elde edilemedi çünkü bu çok komplike bir hastalık.  Psilocybin kontrollü satılan bir madde olduğu için bu önemli deneyi mümkün kılmak oldukça zor oldu. İçişleri Bakanlığı’ndan gerekli izinleri alabilmek için bir yıl beklemek ve deneyi ertelemek zorunda kaldık. Sihirli mantarları bedava yetiştirebiliriz ancak biz bir doz için bin sterlin ödemek zorunda kalıyoruz. Bu tamamen delilik. Gönüllülerimiz bu maddenin etkilerini sadece bir saatliğine deneyimleyecek ve bu süreç boyunca dünyanın en iyi psikyatristlerinin gözetimi altında olacak. Eğer bu deney başarılı olursa çok daha bu kimyasalların şizofreni hastaları üzerinde denenebileceği daha kapsamlı araştırmaların yolunu açacak. Ancak psilocybin gibi bir çok madde yasadışı olduğu için şizofreni araştırmalarında olmamız gereken yerin yıllarca gerisindeyiz. Yasalar bu maddeleri araştırmayı çok zor hale getirdi” dedi.
 
Psilocybin 200’den fazla mantar türünde doğal olarak bulunuyor. Bu mantarların tüketimi hükümetler tarafından sıkı bir biçimde denetleniyor.
 
Geçmişte hükümet danışmanı olarak görev yapan Profesör David Nutt, uyuşturucu maddeler ile ilgili tartışmalı görüşleri nedeniyle bu görevden kovulmuştu. 
 
Esrar gibi uyuşturucuların yasadışı olmasının doğru olmadığını savunan Nutt, yayınladığı bir makalede binicilik sporunda ciddi bir yaralanma yaşama riskinin 350’de bir olduğunu, Ecstasy hapı kullanımında ise bu riskin sadece 10 bin’de bir olduğuna dikkat çekmiş ve “Ata binmenin ecstasy almaktan daha tehlikeli bir uğraş olduğunu” söylemişti.
 
Bunun üzerine İngiltere hükümeti Nutt’ın hem hükümet için çalışıp hem de hükümet uygulamalarına karşı kampanya yürütemeyeceğini belirtmiş ve onun işine son vermişti.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Köylü su istiyorÖnceki Haber

Köylü su istiyor

Sincik’te Bal Hasadı BaşladıSonraki Haber

Sincik’te Bal Hasadı Başladı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar