Şekerbank

Ramazan Ayında Gıda İşyerleri Denetimler Artırıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ramazan Ayında Gıda İşyerleri Denetimler Artırıldı
2015 Yılının İlk Altı Ay​ında 4.776 Gıda Denetimi Yapıldı. 34 İşletmeye 156.199 TL İdari Para Cezası Uygulandı.

Ramazan ayının devam ettiği bu günlerde Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal YILMAZ Ramazan denetimleri ve ilk 6 ay içerisinde yaptıkları gıda denetimleri ile ilgili açıklamalarda bulunarak şunlara değinmiştir;

"İl Müdürlüğümüzce üretilen ve satışa sunulan gıda maddelerinin güvenilirliğine yönelik denetimlerimiz; riske dayalı denetim, rutin denetim, Bakanlık/İl Yıllık Programı kapsamında numune denetimleri, 174 Alo Gıda hattı şikâyet ve ihbar denetimleri ile takip denetimleri şeklinde yürütülmektedir. Bunların dışında içinde bulunduğumuz Ramazan Ayı gibi özel dönemler ve özel kontroller amacıyla diğer denetimler de yapılmakta, ayrıca ilçelerimize yönelik olarak toplu denetimler de yapılarak ilimiz genelindeki bütün gıda işletmecilerinin denetimleri yapılmaktadır.

İçerisinde bulunduğumuz ramazan ayı nedeniyle gıda denetimlerimiz sıklaştırılmıştır. Özellikle pastane, unlu mamuller ve tatlı üretim yerleri, ekmek-ekmek çeşitleri ile pide üretim ve satış yerleri, şeker ve şekerli mamuller üretim ve satış yerleri, yoğun alışveriş yapılan diğer perakende işletmelerinin denetlenmesine ağırlık verilmektedir.

2015 yılının ilk altı ayına bakıldığında ise ilimiz genelinde yapılan gıda denetimlerinin 2014 yılı ilk altı ayına göre %22 artışla toplam 4.776 denetim adedine ulaştığı görülmektedir. Bu artış gıda güvenliğine verdiğimiz önemin de bir göstergesidir. Ayrıca gıda işletmeleri için riske dayalı denetim, Alo 174 denetimi,  Bakanlık/İl yıllık kontrol planı, kalıntı izleme ve diğer amaçlarla 434 adet yurtiçi denetim amaçlı numune, 707 adet ise ithalat ve ihracat denetimlerine yönelik numune olmak üzere toplam 1.141 adet gıda numunesi alınmıştır. 

İlk altı ayda alınan toplam 434 gıda numunesinin 8 sinin nihai analiz sonucu Türk Gıda Kodeksine uygun çıkmamıştır. Gerek analiz sonuçlarına göre gerekse denetimde tespit edilen uygunsuzluklar nedeniyle 34 işletmeye toplam 156.199 TL idari para cezası uygulanmıştır. Ayrıca 2 olay hakkında da Savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur.  Numune alımlarında gıdalardaki insan sağlığını riske eden kriterler ile taklit ve tağşişe yönelik tespitler üzerinde ağırlıklı olarak durulmaktadır.

Unutulmamalıdır ki, etkili bir denetim sistemi, tüketicinin, tüketici örgütlerinin denetimlere katılmaları, katkı sağlamaları ile mümkündür. Çünkü tüketicinin her hangi bir olumsuzlukla karşılaştığında bu olumsuzluğun giderilebilmesi için ilgili kurumlara ya da yetkili makamlara müracaat etme hakkını içeren şikâyet hakkı da bulunmaktadır. İşte bu amaçla Bakanlığımız tarafından tüketicilerin gıda ile ilgili her türlü şikayetlerini 7 gün 24 saat iletebilecekleri "174 Alo Gıda Hattı" oluşturularak faaliyete geçirilmiştir. Tüketicilerimizin gıda işletmelerinde karşılaştıkları her türlü olumsuzluklarla ilgili ALO174 Gıda Hattına başvurmalarını bekliyoruz.

Son olarak Ramazan Ayının ve yaklaşan Ramazan Bayramının ilimize, ülkemize ve tüm Dünyaya huzur, barış ve mutluluk getirmesini diliyorum." 

996 sayılı "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu" gereği, gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması Bakanlığımızın ana sorumluluklarından ve stratejilerinden bir tanesidir.

Buradaki temel amaç;"Çiftlikten sofraya gıda güvenilirliği" kapsamında birincil üretim dahil olmak üzere gıda, yem ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme, depolama, dağıtım, satış ve toplu tüketim gibi gıda zincirinin tüm aşamalarında etkin kontrol ve denetimi ile tüketiciye her zaman yeterli ve güvenli gıda arzının sağlanması, üretici ve tüketici menfaatleri ile halk sağlığının en üst düzeyde korunması, sektörler arası haksız rekabetin önlenmesi, gıda sanayinin gelişmesi, toplumun dengeli ve yeterli beslenmesine yönelik miktar ve çeşitlilikte gıda sağlayarak bunların güvenilir olarak tüketiciye ulaşmasının sağlanmasıdır.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kayısının Değerlendirilmesi Masaya Yatırıldı.Önceki Haber

Kayısının Değerlendirilmesi Masaya Yatır...

O Hastalığı Yüzde 20 AzaltıyorSonraki Haber

O Hastalığı Yüzde 20 Azaltıyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar