Zor günler geçiren patates üreticilerinin yüzü güldü. Üretim fazlalığı nedeniyle Nevşehir ve Niğde'deki depolarda kalan patatesler, Suriye, Irak ve Gürcistan'a ihraç ediliyor
Geçen yıl rekor fiyatlarla satılan, bu sene ise üretim fazlalığı nedeniyle üreticinin elinde kalan patates, Suriye, Irak ve Gürcistan'a ihraç edilmeye başlandı.
Türkiye'nin önemli patates üretim merkezlerinden Nevşehir ve Niğde'de yeni sezon yaklaşmasına rağmen depolarda kalan ürününü satamamanın sıkıntısını yaşayan üretici, Suriye, Irak ve Gürcistan'a yapılan ihracatla rahatladı.
Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altınışık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depoda kalan patatesin son günlerde Suriye’den gelen talep üzerine bu ülkeye ihraç edildiğini, çiftçinin ise durumdan memnun olduğunu söyledi.
Patatesin depo çıkış kilogram fiyatının 30-35 kuruş civarında olduğunu belirten Altınışık, ihracatın devam etmesi halinde çiftçinin elinde patates kalmayacağını kaydetti.
Altınışık, "Patates Suriye’de şimdilik Türkiye’ye yakın kentlere gönderiliyor. Çiftçinin elinde kalmaması lazım, aksi halde nisan ayından sonra çürümeye başlayacağı için çöpe atılır." dedi.
Geçmiş yıllarda Suriye’ye yılda ortalama 250 bin ton patates ihraç edildiğini dile getiren Altınışık, Rus hava saldırılarının yoğunluğu nedeniyle hasat sonrasında, bu aya kadar Suriye’ye patates ihracatının mümkün olmadığını ifade etti.
Altınışık, şöyle konuştu:
"Son araştırmalarımıza göre Nevşehir ve Niğde’deki depolarda 470 bin ton civarında patates bulunuyor. Rus saldırısının azalması nedeniyle üreticiler depolardan 35 kuruş kilogram fiyatıyla Suriye’ye ihracat yapan firmalara satış yapıyor. Şu anda yoğun şekilde Suriye’ye, az miktarda da Irak ve Gürcistan’a gönderiliyor. Bu durum devam eder ve Suriye’ye patates ihracı sürerse çiftçinin elinde patates kalmaz. Üreticimiz de bu yıl zarar etmemiş olur."
'HAVZA BAZLI EKİM ÇİFTÇİYE FAYDA SAĞLAR'
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Türkiye'de havza bazlı ekim sistemi başlatılacağı yönünde bilgi aldıklarını ifade eden Altınışık, böylelikle farklı yörelerde farklı ürünler yetiştiren çiftçilerin mağduriyetlerinin de sona erebileceğine işaret etti.
Havza bazlı ekim sisteminin arz talep dengesi oluşturacağını dile getiren Altınışık, şöyle devam etti:
"Ülkemizde, 68 ilde patates ekimi yapılıyor. Arz talep dengesizliği oluşuyor ve ürün çiftçinin elinde kalabiliyor. Bakanlığın planlamasını yaptığı havza bazlı ekim sistemiyle bu sorun giderilir. Patates üretimi ve depolanmasında ilk sıradaki illerden olan Nevşehir’de alternatif ürünlerin verimli olmadığını tecrübe ettik. Kumlu toprak yapısı nedeniyle patates üretimine uygun olan bölgede çiftçiler, zararı göze alarak patates ekiyor. Bu bölgede aspir, kanola gibi alternatif ürünler verimli olmuyor. Çiftçi mecburen patates ekmeye devam ediyor."
Patates ekimine mayıs ayının ilk haftası itibarıyla başlanacağını hatırlatan Altınışık, çiftçilere, daha verimli hasat için toprak analizlerini yaptırarak uygun gübre ve tohum kullanılması yönünde tavsiyede bulundu.
Yorum Yazın