2012 yılında başlatılan tarım arazilerinin satışı ile ilgili süre yeniden 6 ay uzatılacak. Böylece 255 bin çiftçinin 4 kişilik ailesiyle 1 milyon ekmek teknesinin hazine arazisindeki işgali sona erecek. Vatandaş, 10 bin lira değerindeki bir araziyi taksitle 5 bin liraya, peşin almak isterse de 4 bin liraya satın alabilecek.
Türkiye'de hazine arazisini işgal ederek işleyen ve nüfusları 1 milyon kişiyi aşan 255 bin tarım çiftçisinin hazine arazisi derdine son verilecek. Bu kapsamda, tarım arazilerinin kullanıcılarına satışı ile ilgili süre Nisan'dan itibaren yeniden 6 aylığına uzatılacak. Toplam 255 bin 367 kişiden 155 binine ikinci bir hak verilmiş olacak. Belirlenen arazilerle ilgili sıkışıklık olmaması için defterdarlıklar randevu sistemi ile çalışacak. 150 bin parselde 3,5 milyar metrekare tarım arazisi sıkışıklık olmadan hak sahiplerine verilecek.
SOSYAL DEVLETİN GEREĞİ
Hükümet 19 Nisan 2012'de kabul edilen 6292 Sayılı yasa ile hazineye ait tarım arazilerini satışa çıkarmıştı. Maliye Bakanı Naci Ağbal da, TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda sosyal devlet anlayışıyla söz konusu arazileri, ederinin yarısından bile az bir bedelle satışa sunduklarını aktarmış, buna karşın kimi nasıl bir yol izleyeceğini bilmediğinden kimisi de böyle bir düzenlemenin varlığından geç haberdar olduğundan başvurusunu süresi içinde yapamayanların bulunduğunu ifade etmişti. Ağbal, “Vatandaşımız, 10 bin lira değerindeki bir araziye taksitle almak isterse 5 bin liraya, peşin almak isterse de 4 bin liraya sahip olabilecek” örneğini vermişti.
DOĞRUDAN SATILACAK
Kanun kapsamında, hissedarlara, kiracılarA ve kullanıcılara ihaleye çıkmadan, doğrudan satılacak. Tarım arazilerinin satışında satış bedeli, rayiç bedelinin yüzde 50'si olacak. Bu bedeli bir seferde peşin ödeyenlere ayrıca yüzde 20 indirim uygulanacak.
6 YIL FAİZSİZ 12 TAKSİT
Satış bedeli 6 yıl faizsiz olarak, 12 taksitle ödenebilecek. Ayrıca indirimli taksit seçeneği var. Satış bedelinin en az yarısını peşin ödeyenlere yüzde 10 indirim yapılacak. Tamamen tarımsal amaçlı kullanılan alanlar ile bu alanlardaki tarımsal amaçlı yapılar ve sürekli ikamet edilen konutların bulunduğu araziler de rayiç bedelinin yüzde 50'si üzerinden satılacak. Böylece rayiç bedeli 10 bin lira olan tarım arazisi taksitle 5 bin liraya peşin olarak ise 4 bin liraya satın alınabilecek.
Tarım arazisini satın alan çiftçi, satış bedelinden başvuru tarihi itibariyle son 5 yıl içinde tahsil edilen ecrimisil ve kira bedellerini mahsup edecek.
Maliye Bakanlığı'nın yasa kapsamında satışa sunduğu araziler için defterdarlıklara veya mal müdürlüklerine başvurulması gerekiyor. Bu arada satışı yapılacak araziler 2/B arazisi değil, Hazine'ye ait tarım arazileri olacak.
İLK DÜZENLEME 21 YIL ÖNCE YAPILDI
Hazine'ye ait tarım arazilerinin satışının yeni olmadığı belirtilirken, 4070 Sayılı Hazine'ye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanunun 19 Şubat 1995 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiği hatırlatılıyor. Bu yasaya başvurular 2006 yılında sona ermişti. AK Parti Hükümeti, 2012 yılında 6292 sayılı Kanun'u çıkararak tarım arazilerinin satışını bir kez daha gündeme getirdi. Duyuru eksikliği nedeniyle beklenen ilgi olmayınca başvuru süresi 1 yıl uzatılmış, süre 27 Nisan 2015'te dolmuştu. Başvuru yapan 155 bin 367 kişi tarım arazilerini satın almak için yaklaşık 1 yıldır bekliyordu.
BELEDİYE VE MÜCAVİR ALAN DIŞINDA OLMALI
Maliye Bakanlığı'nın satışa sunduğu Hazine'ye ait tarım arazilerinin satışının yapılabilmesi için; belediye ve mücavir alan sınırları dışında olması gerekiyor. Kamu hizmetine ayrılmamış veya bu amaçla kullanılmayan arazi olması gerekiyor. Belediye ve mücavir alan sınırları dışında kamu kurum ve kuruluşlarının hazırladıkları planlarda tarımsal amaca ayrılan arazi olması, deniz kıyı kenar çizgisine 5 kilometre uzaklıkta, tabi ve suni göl kıyı kenar çizgisine 500 metre uzaklıkta olması gerekiyor.
TARIMSAL DESTEKLERDEN YARARLANILACAK
Düzenleme bir drama da neşter vuracak. Çünkü hazine arazilerini işleyen çiftçiler, tarımsal desteklerden yararlanamıyordu. Yasa kapsamında satın alınan Hazine arazileri için devletin verdiği tarımsal desteklerden yararlanabilecekler.
Yorum Yazın