CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Bursa’nın Gürsu ilçesinde Tarım Kredi Kooperatifi’nin peşin ödeme yapmak isteyen çiftçilere gübre satışı yapmadığını ileri sürdü. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın “stoklar yeterli” açıklamasını hatırlatan Sarıbal, sahadaki uygulamanın farklı olduğunu savundu.
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin gübre satış uygulamalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Sarıbal, Bursa’nın Gürsu ilçesindeki Tarım Kredi Kooperatifi’nde peşin ödeme yapmak isteyen çiftçilere gübre satışı yapılmadığını iddia etti.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın gübre stoklarının yeterli olduğu ve arz güvenliğini tehdit eden bir durum bulunmadığı yönündeki açıklamasını hatırlatan Sarıbal, sahadaki uygulamanın farklı olduğunu savundu.
Sarıbal’ın aktardığına göre, çiftçi Hüseyin Kaya peşin ödeme ile gübre almak amacıyla Gürsu Tarım Kredi Kooperatifi’ne başvurdu. Ancak kooperatif yetkililerinin “Peşin gübre satmıyoruz, vadeli satıyoruz” yanıtını verdiğini belirten Sarıbal, bu durumda peşin ödeme talebinin karşılanmadığını, vadeli satışın ise mümkün olduğunu öne sürdü.
“Stoklar yeterli deniliyor ancak çiftçi peşin ödeme yapmak istediğinde gübre alamıyorsa bu durumun açıklanması gerekir” diyen Sarıbal, uygulamanın çiftçiyi borçlanmaya yönlendirdiğini savundu.
Gıda enflasyonu ve tarım girdileri
Tarım girdilerindeki maliyet artışlarının üreticiyi zorladığını ifade eden Sarıbal, gıda enflasyonuna ilişkin verileri de paylaştı. Sarıbal, gıda enflasyonunun yıllık yüzde 36,44, aylık yüzde 6,89 olarak açıklandığını belirterek, çeşitli ürün gruplarındaki fiyat artışlarına dikkat çekti.
Artan maliyetlerin üretim sürecini doğrudan etkilediğini dile getiren Sarıbal, mazot, gübre ve yem hammaddesi gibi girdilerdeki ithalata bağımlılığın kur artışlarıyla birlikte maliyetleri yükselttiğini ifade etti.
Tarım Kredi Kooperatifleri ve Bakanlık kanadından konuya ilişkin yeni bir açıklama yapılmadı.
Kaynak:Tarım Pusulası





















































Yorum Yazın