Şekerbank

Ödemişli üreticilere sözleşmeli destek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ödemişli üreticilere sözleşmeli destek
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden üreticiler için önemli hizmet.

S.S. Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile "fidan, ağaç, yoğurt, ayran ve zeytinyağı" alımı için sözleşme imzaladı.

Türkiye'de “sözleşmeli üretim" modelini uygulayan yerel yönetimlerden olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yerli üreticiyi desteklemeye devam ediyor. Dün (Cumartesi) Tire Süt Kooperatifi ile alım sözleşmesi imzalayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, hafta sonunun ikinci sözleşmesini S.S. Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile “fidan, ağaç, yoğurt, ayran ve zeytinyağı" alımı için yaptı. Sözleşmeye, Bademli Fidancılık Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi ile birlikte imza atan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tarımda, kırsalda, yerelde kalkınmanın önemine ve yollarına değinip, kooperatiflere hedef olarak ihracaatı gösterdi.

Konuşmasında, 27 yaşına kadar hem çiftçilik hem hayvancılık yaptığını ve bu nedenle bu sektörlerdeki sorunları çok iyi bildiğini anlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Tarlayı, tütünü, arpayı, çavdarı iyi bilirim. Büyükbaş hayvancılığı birilim. Yoldan kalkan tozun ürüne ne yaptığını bilirim. Bunları bildiğim için, yaşadığım için, tarımda gerileme olduğu için, tarım dünyanın her ülkesinde desteklenirken biz de hemen hemen yok denecek kadar az desteklendiği için, tarım sübvanse edilmediği için İzmir Büyükşehir Belediyesi bu işe gönül verdi ve başladı. Yeniden bir şey icat edecek ne zamanımız vardı ne de gücümüz vardı. Mevcuda baktık. Mevcudu Küçük Menderes'te bulduk. Bayındır'da çiçeklik kooperatifi vardı onu destekledik. Bademli'de fidancılık kooperatifi vardı onu destekledik. Tire Süt Kooperatifi Mahmut Başkanının başkanlığında ilerliyordu onu destekledik. Kiraz'da İğdeli Kooperatifi ilerliyordu ona destek verdik. Yani biz Küçük Menderes'te zemini, yol arkadaşımızı bulduk. Dolayısıyla 4 kooperatifin üyeleri ile birlikte yürümeye başladık" dedi.

İHRACAAT HAMLESİ

Verdikleri destek ile Tire Süt Kooperatifi'nin büyüdüğünü dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, "Kalkınma modeli olarak dünya üniversiteleri tarafından incelenmeye değerlendirilmeye başladı. İzmir'de süt üretimi Türkiye'deki süt üretimi artışının 4-5 katı arttı. Demek ki başarılı oldu. Bugün 4-5 tane, süt ve süt mamülleri üretimi yapan şirketler Küçük Mendereste yatırım yapmaya başladı. Yani sütlerimiz yerinde üretilerek istihdam da sağlayarak Ege ve Türkiye sınarlarını geçecek. Ana hedefimiz tarımda Türkiye'nin kalkınması ülkenin cari açığının azaltılmasıdır. Bunun için bu coğrafyanın bu dünya nimeti yurdumuzun mutlaka ve mutlaka tarımda ciddi bir ihracaat hamlesine girmesi gerekmektedir" diye konuştu.

"GÜVEN TESİS ETTİK"

Bayındır'da uyguladıkları sözleşmeli model ile ürünlerin çeşidinin ve kalitesinin arttığını vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Önce ürünün çeşidi, kalitesi sınırlıydı. Destek verdik. Sözleşmeli üretim yaptık. Hem çeşit arttı hem ürün, kalite arttı. Bugün Irak ve Azerbeycan'a ihracat yapıyorlar. Bayındır Çiçekçilik Kooperatifi bizim ilk anlaşma yaptığımız kooperatiftir. Tefeciden, bankadan kurtardık. O gün hedef ihracat yapmak demiştim bugün buna ulaştık. Yeterli mi, değil. En az yakın 15-20 ülkeye ihracat yapmamız gerekmektedir. İğdeli kooperatifimizin peynirleri bugün piyasada bir marka olarak Türkiye'nin her tarafından pazarlanmaktadır. Geldik Bademli'ye. Kazakiskan ve Özbekistan'a ihracat yapıyorlar. Bir hafif dokunuş, biraz destek ama çok büyük manevi destek. Arazi yollarının asfaltlanması kentte çiftçinin moralini yükseltti. Çiftçinin önemsendiği bilinci gelişti. Üretim arttı. Yeterli mi değil. İzmir Büyükşehir Belediyesi 11 yıllık geçmişinde çok önemli bir kazanım elde etti. Kırsalda tarımda, havyancılıkta çok önemli bir kazanım elde etti. 'Güven'. Siyasi partisi, etnik kökeni hiç önemli değil ama, şunun aksini ispat etmek veya söylemek mümkün değil. Kırsal Büyükşehir Belediyesi'ne güveniyor, İzmir büyükşehir Belediyesi de onlara güveniyor. Güven olmadan, güvenmediğiniz insanla, kurumla iş yapamazsanız. Yaparsanız da büyüyemezsiniz. Biz bu güven ortamını tesis ettik. En büyük kazanımımız budur" dedi.

"KISKANMAK YOK"

Okul sütü projesini sürdürürken merkezi hükümetin okul sütünü Türkiye'ye yaygınlaştırdığını hatırlatan Başkan Kocaoğlu, "Biz iftihar ettik. Döndük okula gitmeyen çocuklar için 1-5 yaş aralığındaki çocuklarımız için 'Süt kuzusu' projesine başladık ve devam ediyoruz. Geçtiğimiz hafta Ödemişte süt bayramı yapıldı. Yine iftihar ettik. Tire'de sözleşmeler yapılıyor. Ödemişte de yapılıyor. Ödemiş'in de sütte, havyancılıkta adı duyulacak, Tire'nin de duyulacak. Dolayısıyla Küçük Menderes'in duyulacak. Yani kalkınıyoruz. Kıskanmak yok, çalışmak var, üretmek var, sahiplenmek, pozitif bakmak olumlu bakmak var, destek olmak var. Bir tek hedef var. Memlekete hizmet. Bunun için hep beraber çalışıyoruz ve çalışacağız" diye konuştu.

Bademli Fidancılık Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi de konuşmasında çiftçinin zor zamanında elinden Başkan Aziz Kocaoğlu'nun tuttuğunu belirterek teşekkür etti. Bilgi, "İki yıldır alım yapılan meyve fidanları sayesinde meyvecilikte büyük adımlar atıldı. Hem meyve fidanı verilen çiftçilerimiz meyve üretimi ve tüketimi konusunda yeni bir geçim kaynağı buldu, hem de fidanların temin edildiği fidan üreticilerinin ürünlerinin ekonomik değeri korundu. Başkanımıza minnettarız" dedi.

AK Parti'li Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem de ilçenin tarım ve hayvancılıkla geçinen bir bölge olduğunu vurgulayarak, "Bu bölgede üretim yıllarca koşullara göre şekillendi. Özellikle ürünün satın alanın insafından kurtarılması adına, Büyükşehirimizin katkılarından ötürü Sayın Başkanımız Aziz Kocaoğlu'na teşekkür ediyorum. Bu kent tarımla geçiniyor. Bu kentin insanlarını bu kentin içinde mutlu etmeliyiz. Bunun yolu da tarımda ve havancılıktaki verimini yükseltilmesi. Üreticinin bilinçlendirilmesi ve ürettiklerimizin sağlıklı ve doğru satın alınması çok önemli. Bu konuda da Sayın Başkanımızın talimatı ile Büyükşehirimiz bu konuda bir dengeleyici oldu. kendilerine çok teşekkür ediyorum" dedi.

Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu ise, "Daha buraya atanmadan önce bilgi toplarken 'Bademli Kooperatifi'ni öğrendim. 'Öyle bir kooperatif var ki Türkiye'de kooperatifçiliğe önderlik etmiş' dediler. Gelince hemen bu kooperatifi tanımaya çalıştım. Onlar kendini aşmış. İlçe kaymakamı olarak, böyle bir güzelliğe sahip olmak beni gururlandırıyor. İzmir Büyükşehir Belediyemiz de yıllardır ürün alarak onları destekliyor. Bundan büyük mutluluk duyuyorum. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olarak emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
 Üreticilere 'Şarka Hastalığı' UyarısıÖnceki Haber

Üreticilere 'Şarka Hastalığı' Uyarısı

Ayvalık'ta Dünya Çiftçiler Gününü Tarlada KutlandıSonraki Haber

Ayvalık'ta Dünya Çiftçiler Gününü Tarlad...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar