Şekerbank

Manisa Tarımının Yükselen Yıldızı: Çilek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Manisa Tarımının Yükselen Yıldızı: Çilek

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi yaklaşan çilek hasadı öncesinde çilek yetiştiriciliği ve Manisa'nın çilek üretimi hakkında bilgiler verdi.

Çilek yetiştiriciliğinin son yıllarda dünyada ve ülkemizde giderek önem kazanmasında en büyük etkenin, değişik iklim ve toprak koşullarında ekonomik olarak yetiştirilmesi olduğuna vurgu yapan İl Müdürü Çebi; "Çilek, pazarda taze meyvenin az olduğu dönemlerde olgunlaşması nedeniyle iyi bir pazar avantajına sahiptir. Taze olarak tüketilmesinin yanında işlenerek tüketilebilen, vitamince zengin bir meyvedir. Çilek yetiştiriciliği, yatırımların kısa zamanda geriye dönmesi nedeniyle küçük aile işletmeciliğine de uygundur. Bunun yanında çilek yetiştiriciliğinde birim alandan elde edilen gelir de öteki ürünlere göre daha fazladır. Manisa'da son yıllarda üretim konusunda önemli bir gelişme gösteren çilek, Manisa çiftçisinin iş gücünü en iyi şekilde değerlendirdiği bir ürün haline gelmiştir.

Çilek, meyve türleri içinde meyvesi en nazik olanlardan biridir. Bu nedenle kısa zamanda bozulabilen, hızla tüketilmesi gereken bir meyvedir. Meyvenin nazik olmasının en büyük nedeni meyve kabuğunun dayanıklı olmamasıdır. Hasat, günün erken saatinde yapılmalıdır. Uzak pazarlara gönderilecek çileklerde meyveler 3/4 oranında kızardığı zaman hasat edilmelidir" dedi.

Manisa'da tarımsal alanda gelişme gösteren ürünlerden birinin de çilek olduğunu kaydeden İl Müdürü Çebi, ildeki çilek üretimine ilişkin bilgiler verdi. Hasan Çebi; "Özellikle Köprübaşı ve Kula ilçeleri ile Osmancalı Mahallesinde artış gösteren çilek üretimi, bu bölgelerin kaderini değiştirmiştir. 2015 yılı itibariyle Manisa'da yaklaşık 4.200 dekar alanda yapılan çilek üretimden 15 bin 692 ton verim alınmıştır.

Köprübaşı'nda 3.400 da. alandan 12.920 ton verim, kula'da 500 da. alandan 1.722 ton verim ve Yunusemre İlçemizde 300 da. alandan 1.050 ton verim elde edilmiştir. 2015 yılında İlimizden yurt dışına 898.750 kg çilek ihracatı gerçekleşmiştir. Bu durum ilimiz ekonomisine büyük katkılar sağlamıştır.

Yeni sezonun üreticilerimiz için hayırlı bir yıl olmasını diliyor, ürünlerinin bol, kazançlarının bereketli olmasını temenni ediyorum" dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kırmızı Kabuklu Antep Fıstığına TSE Standardı...Önceki Haber

Kırmızı Kabuklu Antep Fıstığına TSE Stan...

Didim Ziraat Odasından Pamuk Primi UyarısıSonraki Haber

Didim Ziraat Odasından Pamuk Primi Uyarı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar