Şekerbank

Kızılırmak Deltası'nda İhracata Uygun Sebze Üretimi İçin Fide Dağıtımı Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kızılırmak Deltası'nda İhracata Uygun Sebze Üretimi İçin Fide Dağıtımı Yapıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından 2024 Yılı Yatırım Programı kapsamında hayata geçirilen “Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi” çerçevesinde, Kızılırmak Deltası'nda İyi Tarım Uygulamaları (İTU) ile ihracata uygun sebze üretimi hedefiyle fide dağıtım töreni düzenlendi. Bafra’da gerçekleştirilen törene, Bafra Kaymakamı Dr. Mustafa Altınpınar, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, siyasi parti temsilcileri, Ziraat Odası Başkanı, Sebze Üreticileri Birliği Başkanı ve ilgili daire müdürleri katıldı.

Törende konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, Kızılırmak Deltası’ndaki Bafra Ovası’nın çevre, insan ve hayvan sağlığını koruyan tarımsal üretim açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Sağlam, “Yaş sebze ve meyve sektöründe sürdürülebilir üretim hedefiyle, İyi Tarım Uygulamaları'nı (İTU) yeniden hayata geçirmek ve çiftçilerimizi bu konuda teşvik etmek için girdi desteği sağlıyoruz” dedi.

Sağlam, 2022 yılından itibaren uygulanan proje ile AB ülkelerinden gelen kışlık sebze taleplerini karşılamak amacıyla İTU sertifikası alacak çiftçiler için gerekli altyapının hazırlandığını ve bu sayede ihracatın önünün açıldığını belirtti. Bafra’da toplam 668.570 dekar tarım arazisinin bulunduğunu, bunun 155.000 dekarının yazlık ve kışlık sebze üretimi için kullanıldığını aktaran Sağlam, kışlık sebze üretiminde Bafra’nın Samsun’da 1. sırada yer aldığını söyledi.

2024 yılı projeleri kapsamında 17 çiftçiye 116 dekar alanda beyaz baş lahana, karnabahar ve brokoli fidesi dağıtılacağını ifade eden Sağlam, 2023 yılında Samsun Zirai Karantina Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, ilimizden başta Rusya olmak üzere, çeşitli Avrupa ülkelerine toplamda 21.000 ton lahana, 3.110 ton karnabahar, 557 ton pırasa ve 208 ton brokoli ihracatı yapıldığını belirtti.

Sağlam, proje süreci boyunca üreticilere İyi Tarım Uygulamaları konusunda eğitimler verileceğini ve üretilen ürünlerin İTU sertifikalı olarak pazarlanması için farkındalık çalışmaları yapılacağını dile getirdi. Ayrıca, 2024 yılında 15 üreticiye 117 dekar alanda ekilmek üzere %75 Bakanlık destekli 269.568 adet beyaz lahana, karnabahar ve brokoli fidesi dağıtıldığını ve bu sayede Samsun tarımına 676.000 TL katkı sağlandığını kaydetti.

Son olarak, toplamda 350 dekarlık alanda gerçekleştirilecek İTU sertifikalı sebze üretiminden yaklaşık 1.125 ton ürün beklediklerini belirten Sağlam, üreticilere bereketli bir sezon diledi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bafra’da Silajlık Mısır Hasadı Etkinliği GerçekleştirildiÖnceki Haber

Bafra’da Silajlık Mısır Hasadı Etkinliği...

TAGYAD Başkanı İsmail Uğural’a Uluslararası GörevSonraki Haber

TAGYAD Başkanı İsmail Uğural’a Uluslarar...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar