Tarım ve Orman Bakanlığı ile Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliğiyle, Bafra ilçesi Sarıkaya Mahallesi’nde silajlık mısır hasadı etkinliği düzenlendi. Etkinlik, Bakanlığın “Çayır Mera ve Amenajman Projesi” ile Büyükşehir Belediyesi’nin “Büyükşehir Belediyemiz Her Zaman Yanınızda” projeleri kapsamında gerçekleştirildi. Etkinliğe, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı çalışanları, Bafra Ziraat Odası Başkanı, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü, Bafra Tarım ve Orman İlçe Müdürü ve diğer ilgili personel katıldı.
Etkinlikte konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, 2024 yılında Bakanlığın Çayır Mera ve Amenajman Projesi kapsamında %65 hibe ile 16 mahallede 654 dekar alanda 54 çiftçiye 109 paket silajlık mısır tohumluğu dağıtıldığını belirtti. Ayrıca, Büyükşehir Belediyesi’nin “Büyükşehir Belediyemiz Her Zaman Yanınızda” projesi çerçevesinde %60 hibe ile 65 mahallede 1.740 dekar alanda 288 çiftçiye 290 paket silajlık mısır tohumluğu dağıtıldığını ifade etti. Bu projeler sayesinde Bafra’da silajlık mısır üretiminin önemli ölçüde arttığını dile getiren Sağlam, 2014 yılında 42.000 dekar olan üretim alanının 2023 yılında 75.000 dekara ulaştığını vurguladı.
Sağlam, Bafra Ovası’nın verimli topraklarıyla Karadeniz Bölgesi’nin en önemli tarım alanlarından biri olduğuna dikkat çekerek, ilçede toplam 668.570 dekar tarım arazisi bulunduğunu ve bu alanın %49-50’sinin sulanabilir olduğunu belirtti. 2023 yılında Bafra’da yaklaşık 200.000 dekarlık yem bitkisi alanının 75.000 dekarının silajlık mısır üretimi için kullanıldığını ve bu üretimin il genelinin üçte birini oluşturduğunu ifade etti.
Mısır silajının çok iyi bir kaba yem kaynağı olduğunu ve yüksek miktarda protein ile nişasta içerdiğini belirten Sağlam, birim enerji ve protein açısından en ucuz yem kaynaklarından biri olduğunu söyledi. İlçede sulanabilir alanlarda 1. ürün yetiştiriciliğinde (Mayıs ekilişi) 5-7 ton/da 2. ürün yetiştiriciliğinde (Haziran-Temmuz ekilişi) 3-5 ton/da kuru şartlarda ise 2-4 ton/da ürün alındığını aktardı.
Son olarak, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKAP) tarafından Bafra Ziraat Odası’na verilen ve çiftçilerin kullanımına sunulan silaj paketleme üniteleri sayesinde, ihtiyaç fazlası silajların diğer illere pazarlanabildiğini belirtti. Bu satış kolaylığının 2. ürün olarak silajlık mısır ekiminin artmasını ve ilçeye yeni bir ticaret kapısı açılmasını sağlayacağını ifade etti.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın