Hububat Yetiştiriciliğinde Dikkat Edilecek Hususlar Ve Çeşit Seçiminin Önemi Konulu Konferans Düzenlendi
Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda, Kırıkkale Ticaret Borsasının desteğiyle düzenlenen toplantıya Konya Selçuk Ünv. Sarayönü MYO Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyit Ahmet Bağcı, Kırıkkale Ünv. Kırıkkale MYO Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Taşkın EROL ve TMO Kırıkkale Şube Müdür Yardımcısı Mehmet EKİCİ konuşmacı olarak katılmışlardır.
Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Iğdır Ünv. Öğr. Üyesi Prof. Dr Bünyamin Yıldırım, Selçuk Ünv. Öğr Üyesi Doç. Dr. Ahmet Tamkoç, İl Müdür Yard. Gürsel Doğan, Şube ve ilçe Müdürlerimiz, Ziraat Odası Başkanları, muhtarlar ve çok sayıda çiftçi katılmıştır.
Açılışta bir konuşma yapan İl Müdürü Recep Kırbaş ilin en önemli ekilişi olan hububat tarımında verim ve kaliteyi arttırmak için böyle bir toplantıyı düzenlediklerini ve bu tür toplantılara devam edeceklerini söylemiştir.
Vali Yardımcısı Mehmet Ünal da bilginin önemine değinerek çiftçilerin bu tür konferanslara iştirak etmelerini istemiştir.
Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Jale Ödemiş de Kırıkkale tarımı ve hububat yetiştiriciliği hakkında görsel bir sunu yapmıştır.
Daha sonra konferansa geçilmiştir, Konferansta ilk olarak Prof. S. Ahmet Bağcı söz almıştır. Bağcı Dünyada ve Türkiye’de hububat yetiştiriciliği hakkında bilgi vermiştir. Ayrıca ilimiz şartlarına uyum gösterebilecek buğday ve arpa çeşitleri hakkında üreticilere genel bir bilgilendirme yapmıştır.
Daha sonra Yard. Doç. Dr. Taşkın Erol da hububat yetiştiriciliğinde dikkat edilecek hususlar hakkında üreticileri bilgilendirmiştir.
Son olarak TMO Şb Müd. Yard. Mehmet Ekici de TMO’nun alım politikaları ve faaliyetleri hakkında bilgi vermiştir.
Konferans üreticilerin sorularının cevaplandırılmasıyla sonlandırılmıştır.
İlimizde yaklaşık 160 bin Ha alanda hububat ekilişi yapılmaktadır. Yetiştirilen mahsulün en büyük alıcısı olan TMO’dan alınan bilgiye göre; 2015 yılında Kırıkkale genelinde 9 alım merkezinde, 32 bin tonu arpa olarak, 145 bin tonu peşin, 14 bin tonu emanet olmak üzere toplam 159 bin ton alım yapılmış olup, satın alınan buğdayın % 77 si yemlik olarak alınmıştır.
Bununla birlikte; un fabrikalarından, yetiştiriciden aldıkları mahsulün kalitesinin düşük olduğu, protein oranının %10 un altında olduğu, gluten ve enerji oranları ile un kalitesinin yetersiz olduğu yönünde gelen bilgilerle, il genelinde 37 farklı buğday çeşidiyle tarım yapılması, çiftçilerimizin doğru tohumluk çeşidini bulamadığını ve bilinçsiz üretim yaptığını göstermektedir.
Yorum Yazın