Delice İlçesinde 'Bilinçli Gübre Kullanımı' Konulu Toplantı Düzenlendi.
Bozköy, Sahçalı, Büyükavşar, Küçükavşar, İmirli, Kurtoğlu, Gözükızıllı, Kavak ve Çatallı Köyleri çiftçilerinin yoğun katılımıyla Bozköy Köy konağında “Gübre Çeşitleri ve Bilinçli Gübre Kullanımı” konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Toplantıya Tarım Kredi Kooperatifleri Ankara Bölge Müdürü Sayın Veli ALTUNKAŞ, Gübretaş Satış Temsilcisi Kadir KATAR, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kazim ERDOĞAN, Büyükavşar Tarım Kredi Kooperatif Müdürü Mahmut Can, Müdürlüğümüz teknik personelleri Ziraat Yüksek Mühendisleri Şenol ERKOL, Asiye HAN, Derya DURSUN, Yeliz ÇALIŞKAN ve değerli çiftçilerimiz katılmışlardır.
Toplantı Tarım Kredi Kooperatifleri Ankara Bölge Müdürü Veli Altunkaş’ın konuşmaları ile başladı. Kooperatiflerin çalışma alanları ve çiftçilerimizin hizmetine sundukları ürünler hakkında bilgi veren Altunkaş; Gübreleme maliyetlerinin yüksekliğine dikkat çekerek gübrelemenin bilinçli yapılmasıyla maliyetlerinin düşebileceğini ifade etmiştir.
Daha sonra Ziraat Mühendisi Kadir Katar sunumunu yapmak üzere söz almıştır. Sunumunda “Bölgemizde hububat tarımının önemi üzerinde durarak, tarımsal üretimin niteliğini ve birim alandan elde edilecek ürün miktarını artırmak için yapılması gerekli faaliyetleri anlattı. Bilinçli bir üretim ve gübreleme yapabilmek için çiftçilerimizin öncelikle toprak analizlerini yaptırmaları gerektiğini vurguladı. Tarımsal üretimde amaç en yüksek verim ve kaliteli ürünü elde etmektir. Bu amaca ulaşmak için dengeli ve düzenli gübreleme şarttır. Dengeli ve düzenli gübrelemenin yolu ise toprak analizinden geçer. Toprak analizi yaptırıldıktan sonra bölgemiz için hangi gübre uygunsa Ne miktarda, Ne zaman ve Nasıl verileceği belirlenerek gereksiz masraf yapılmaması gerektiğini vurguladı.
“Arazilere 2 yılda bir 2-3 ton/da yanmış hayvan gübresi verilerek organik maddece fakir topraklarda organik madde miktarını artırarak bitki için gerekli besin elementi alımını sağlayıp daha kaliteli ürün elde etme yolunda adım atılmalıdır. Verilecek olan üst gübrenin de doğru zamanda 2 parçaya bölünerek atılması gerektiğini söyleyen Katar hububatın %70 azot ihtiyacının bu dönemde olduğunu belirtti. İlk üst gübrenin kardeşlenme zamanında, diğer yarısının ise sapa kalkma dönemi dikkate alınarak bitkiye verilmesi gerektiğini söyledi.”
Toplantı çiftçilerin sorularının cevaplandırılmasıyla sona erdi.
Yorum Yazın