M.K.Ü Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr .Ahmet ATASOY,hazırlayıp sunduğu, “Hassa’nın “Volkan Morfolojisi ve Bitki Örtüsü Konferansı” adlı konferans, M.K.Ü ve Gaziantep Üniversitesi Nurdağı MESYO akademisyenleri ve öğrencileri tarafından ilgiyle izlendi.
Türkiye’nin ilk Lav Tüpü Mağarasını Hassa’da keşfeden Doç. Dr .Ahmet ATASOY, Kaymakamlığın daveti üzerine ve İlçe Gıda ve Tarım Müdürlüğü’nün işbirliği ile Hassa Belediye Konferans Salonunda verdiği konferansa; Hassa Kaymakam Mustafa PALA, Belediye Başkanı Abdurrahman Demirel, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aydın Tüfekçi, Ekinciler Demir ve Çelik Sanayi’den Recep Ekinci,M.K.Ü ve GaziAntep Üniversitesi Nurdağı MESYO akademisyenleri ve öğrencilerinin yanı sıra kurum amirleri ve Hassalı İş adamları katıldı.
Hassa Belediye Başkanı Abdurrahman Demirel, Üniversitelerin Değerli akademisyenlerini ve öğrencilerini ilçede ağırlamaktan büyük memnuniyet uyduğunu ifade ederek başladığı açılış konuşmalarına; “Bölgemizde “Yalağın Deliği” olarak bilinen Türkiye’nin ilk Lav Tüpü Mağarasını Hassa’da keşfeden Doç. Dr .Ahmet ATASOY Hocamıza ve ekibine şükranlarımı sunuyorum.Hassa’daki yaptığı ve yapacağı bütün çalışmalara her türlü desteği vermeye hazırız.”dedi.
Hatay İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aydın Tüfekçi,ise yaptığı konuşmalarına; “Topraklarında yılda 2-3 kez ekim yapılan Hassa, tarım arazileri bakımından oldukça zengindir.Son yıllarda modern tarımın örneklerine şahit olduğumuz İlçemiz,bir çok bitki türüne ve verimli tarım topografyasına ev sahipliği yapması açısından da oldukça şanslıdır.”dedi.
Hassa gelecekte gelişen sanayisiyle,modern tarım alanlarıyla ve kültürel değerleriyle gelişmenin adresi olacaktır.
Kaymakam Mustafa PALA ise , 'Türkiye’de bir ilke adını yazdıran ve Hassa’nın manevi hemşerisi Doç. Dr .Ahmet ATASOY Hocayı ilçemizde ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını ifade ederek başladığı konuşmalarına; ''Türkiye’nin ilk Lav Tüpü Mağarasını Hassa’da keşfeden Hocamız,ilçemizin saklı değerlerini ortaya çıkararak ,Hassa’nın geleceğine ışık tutmuştur.İlk tanıştığımız gün kendisindeki enerjiyi keşfederek,çalışmalarına Belediye Başkanımızla beraber sonsuz estek vermiştik.Desteğimiz boşa çıkmadı.İşte bu salonu dolduran değerli akademisyenlerimiz,üniversite öğrencilerimiz,Hassa aşığı İş adamı Recep Ekinci Beyefendi,ve nice değerli misafirlerimiz bunun ispatıdır.Hassa ilçemiz, günden güne sosyo- ekonomik , turizm ve eğitim açısından gelişen ve değişen bir ivme kazanmaktadır.Amanos Tüneliyle beraber el değmemiş 90 bin dönümlük volkanik arazimiz,sanayi ve modern tarıma ev sahipliği yapacaktır.Buradaki tarihi zenginliklerimizin yapısı bozulmayacak ve olduğu gibi korunacaktır.Hassa gelecekte gelişen sanayisiyle,modern tarım alanlarıyla ve kültürel değerleriyle gelişmenin adresi olacaktır .”dedi.
Hassa, yer altı ve yer üstü kaynaklarıyla keşfedilmeyi bekleyen, zenginlikleri henüz uyandırılmamış ve doğa güzellikleriyle paha biçilmez önemli bir yerdir.
Doç. Dr .Ahmet ATASOY , Hassa ‘da ki Mağaralardaki çalışmalarından dolayı üzeri pejmürde bir şekilde kaymakama çıktığını,Kaymakamın, –Nereden geliyorsun?sorusuna – Mağaradan , cevabı anekdotuyla başladığı,
“Hassa’nın Volkan Jeomorrfolojisi ve Bitki Örtüsü” adlı konferansına ; “Hassa, yer altı ve yer üstü zenginliklerle dolu bir ilçedir.Volkan arazileri , volkanik yapının tarım arazilerine kattığı verimli toprakları ve ilkim koşulları bakımından Hassa ilçesi , değeri ve zenginliği keşfedilmemiş Türkiye’nin ender bölgeleri arasındadır.Türkiye’nin ilk Lav Tünelinin burada bulunması ilçe için büyük şanstır.Hassa’nın dört farklı bölgesinde bulunan Lav Tünelleri gelecek ve bilim açısından önemli değerlerdir. Hassa bitki örtüsü ve çeşitliliği bakımından da oldukça zengindir.Karadeniz Bölgesi ,6 bin bitki örtüsü çeşidine sahipken ,küçücük ilçemiz bin bitki örtüsü çeşidine ve zenginliğine sahiptir.İlçenin birbirine yakın dağ ,ova ve volkanik arazisinin değişen iklim özellikleri ,farklı ve zengin bitki örtüsünün ana nedenidir.Aromatik Bitki Coğrafyası bakımından bölge , bir hazine değerindedir.Hassa, yer altı ve yer üstü kaynaklarıyla keşfedilmeyi bekleyen, zenginlikleri henüz uyandırılmamış ve doğa güzellikleriyle paha biçilmez önemli bir yerdir.”dedl.
Doç. Dr .Ahmet ATASOY ‘un konferansı, Hassa’nın bitki örtüsü ve volkanik yapısını içeren görsel resimler sergisinin gezilmesi ve Kaymakam Mustafa PALA’nın kendisine takdim ettiği plaketin ardından sona erdi.
Hassa’nın 'Volkan Jeomorfolojisi ve Bitki Örtüsü konferansı' düzenlendi.
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın