Şekerbank

Geyve'nin 'Müşküle üzümü' Ege üzümüne rakip

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Geyve'nin 'Müşküle üzümü' Ege üzümüne rakip
Sakarya'nın Geyve ilçesinde yetiştirilen Müşküle üzümü, Ege üzümleriyle yarışıyor.

Geyve Ziraat Odası Başkanı Süleyman Pınar, ilçelerinde çok fazla üzüm çeşidi bulunduğunu belirterek, "Umurbey köyümüzde öne çıkan en verimli üzüm Müşküle üzümü. Son zamanlarda siyah üzüm çeşitleri de çiftçilerimiz tarafından üretilmektedir. 23 bin dekarlık alanda üzüm üretimi yapılıyor. 23 bin ton civarında üzüm elde edilmekte" diye konuştu.

Üzümlerinin, piyasada iyi alıcı bulduğuna dikkati çeken Pınar, "Müşküle üzümümüzü meyvecilik fuarlarına da götürüyoruz. Yetkililer de bu üzümün gerçekten lezzetli olduğunu belirtiyor. Manisa üzümüne kafa tutar" dedi.

Üzüm yetiştiricisi Süleyman Kalender de kaynakçılık işini bırakıp, baba mesleği çiftçiliği devam ettirmek adına yeniden bu işe yöneldiğini söyledi.

Köy halkının genelinin meyve yetiştiriciliği yaptığını anlatan Kalender, bu yıl üzüm hasadının ve piyasa durumunun çok iyi olduğunu dile getirdi.

Kalender, üzüm toplama işlemini ailece yaptıklarını anlatarak, "Çok gerekli olduğu zamanlarda işçi tutuyoruz. Sabah erkenden kalkıp ailece bağa gelip hasadı gerçekleştiriyoruz. Köyümüze tüccarlar geliyor. Bu bölgeden seçtikleri üzümleri toplatıp alıyorlar. Üzüm yetiştirmek çok zahmetli bir iş. Kaliteli üzüm almak için hava şartları da çok önemli" ifadelerini kullandı.

KARADENİZLİLER YİYOR
Müşküle üzümünün diğer üzümlere göre daha farklı bir lezzeti olduğunu belirten Kalender, "Esas yenilmesi gereken üzüm, bu üzüm. Çekirdekli üzüm daha fazla tüketilmesi gerekir. Yalnız İstanbul bölgesinde daha fazla çekirdeksiz tercih ediliyor. Geyve'nin üzümünü Karadenizli yiyor" diye konuştu.

Kalender, bu yıl fiyatların geçen yılın aksine gayet iyi olduğuna dikkati çekerek, "Bu yıl bağlarda 2 liradan aşağı üzüm kesilmiyor. Bu yıl Manisa bölgesinde üzüm yetersizliği var. Bu nedenle bu yıl fiyatlar yüksek diye tahmin ediyoruz. Bu bölge keşfedilirse Geyve'nin üzümü, Manisa bölgesini geçer" değerlendirmesinde bulundu.

Meyve sebze üreticisi Muharrem Ata da üzüm hasatlarının başladığını ve kendi imkanlarıyla hasadı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bu yıl hasat döneminin istedikleri şekilde geçtiğini ifade eden Ata, Geyve üzümünün tanınmasıyla Türkiye'de en çok tercih edilen çeşitler arasına gireceğini vurguladı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
15 milyon lira dağda kalıyorÖnceki Haber

15 milyon lira dağda kalıyor

İzmir'in girişimci köyleriSonraki Haber

İzmir'in girişimci köyleri

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar