Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarım sektörünü tehdit eden risklere karşı üreticileri bilinçlendirmek amacıyla "TARSİM 2025 Yılı Uygulamaları ve Kapsama Alınan Yenilikler" konulu bilgilendirme toplantıları düzenledi. Bu toplantılarda, Düzce il merkezi ve ilçelerinde devlet destekli tarım sigortalarının yeni uygulamaları hakkında bilgi verildi.
Toplantılara Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Düzce Valiliği İdare ve Denetim Müdürü Sebahat Güven Batur, TARSİM Sakarya Bölge Müdürü Erhan Karakuş, Ziraat Bankası Düzce Şubesi Müdürü Deniz Alp, Düzce Ziraat Odası Başkanı Aydın Topuz, Ziraat Odası Başkanları ve Delegeleri, Muhtarlar Derneği Başkanı Tacettin Kaval, muhtarlar, teknik personeller ve üreticiler katıldı.
Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, konuşmasında son yıllarda iklim değişikliğine bağlı olarak don, dolu, sel, deprem, fırtına ve heyelan gibi doğal afetlerin sıklığının arttığını belirtti. Uzun, tarım sigortalarının, üreticilerin bu tür risklere karşı korunması için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, üreticilerin sigorta poliçelerindeki son başvuru tarihlerini dikkatle takip etmeleri gerektiğini ifade etti.
TARSİM Sakarya Bölge Müdürü Erhan Karakuş ise, 2025 yılı devlet destekli tarım sigortaları uygulamaları ve yenilikler hakkında kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. Karakuş, bitkisel ürün sigortaları, hayvan hayat sigortaları ve tarımsal yenilikler hakkında detaylı bilgi verdi.
2025 Yılı TARSİM Yenilikleri
Devlet destekli tarım sigortaları kapsamında 2025 yılında getirilen yenilikler şu şekilde sıralandı:
- Üretim Planlaması: Üretim planlamasına konu olan ürünlerde %10 prim indirimi sağlandı.
- Sözleşmeli Üretim: Sözleşmeli üretimde %10-15 oranında prim indirimi getirildi.
- Su Kısıtı: Su kısıtı olan ürünler için %10 ilave prim indirimi yapıldı.
- Köy Bazlı Verim Sigortası: Devlet destek oranı %60'tan %70'e çıkarıldı. Ayçiçeği (Yağlık) ürünü teminat kapsamına alındı ve köy bazlı verimler ortalama %16 artırıldı.
- Gelir Koruma Sigortası: Arpa, gelir koruma sigortası kapsamına alındı.
- Seralar: 5. risk kategorisinde yer alan seralara “fırtına" teminatı eklendi.
- Büyükbaş Hayvan Sigortası: 20 ay ve üzeri dişi süt sığırlarının sigortasına gebelikte yavru kaybı teminatı eklendi. Devlet prim desteği oranı %50'den %60'a çıkarıldı.
- Tarımsal Birlik Üyelerine İndirim: Birinci derece Tarımsal Örgüt Belgesi'ne sahip kooperatiflere üye üreticiler için %5 oranında üyelik indirimi getirildi.
- Yeni Ürünler: İpek böceği, mantar ve geyik zararı, tarım sigortası kapsamına alındı.
Çiftçilere Dönük Hatırlatmalar
Bitkisel ürün sigortasında, dolu paket poliçelerinde yazılı primin %50-67'si devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu sayede çiftçiler, doğal afetlerin olumsuz etkilerinden korunurken mali yükleri hafifletilmektedir.
TARSİM web sitesinde her ürün için poliçe kabul tarihleri belirtilmiştir. Düzce'de üretim yapan çiftçiler için önemli son başvuru tarihleri şu şekildedir:
- Fındık: 03 Mart 2025
- Buğday: 21 Nisan 2025
- Dane ve Silajlık Mısır: 10 Haziran 2025
- Çeltik: 07 Temmuz 2025
Çiftçilerin bu tarihlere dikkat ederek TARSİM poliçe başvurularını gerçekleştirmeleri önem arz etmektedir.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın