Şekerbank

Diyarbakır'da Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Diyarbakır'da Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi
Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü tarafından '29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi' gerçekleşti.

Dicle Üniversitesi Kongre Merkezinde, “29. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi” kongresi düzenlendi.  Açılış törenine Ziraat Fakültesi dekanı Prof. Dr. Bekir Bükün, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi dekanı Prof. Dr. Sait Yücel, Edebiyat Fakültesi dekanı Prof. Dr. Kemal Timur, Mimarlık Fakültesi dekanı Prof. Dr. Özgür Değertekin, STK temsilcileri ve çeşitli üniversitelerden gelen öğretim üyeleri katıldı.

İstiklal marşı ve Diyarbakır tanıtım videosu ile başlayan kongrenin açılış konuşmasını Kongre Düzenleme Kurulu başkanı Prof. Dr. Abdullah Sessiz yaptı. Sessiz, Diyarbakır’ın tarihiyle, kültürüyle, tarımıyla sırdan bir kent olmadığını, tarih boyunca farklı medeniyetlerin cazibe merkezi olduğunu söyleyerek, bölgede tarım makinaları imalatçı sayısının yeterli olmadığını ve çiftçinin makine ihtiyacını büyük oranda bölge dışından yüksek maliyetlerle temin ettiğini vurguladı.

Türkiye’de birçok Ziraat Fakültesi olmasına rağmen fakültelerde yapılan araştırmaların sahaya aktarılması, üretime dönüştürülmesi safhasında henüz arzulanan noktada olunmadığını dile getiren Sessiz, Sanayi sektörünü de akademik çalışmalarla öncü olunması gerektiğinin altını çizdi.

Tarımsal Mekanizasyon kongrelerinin ilk olarak 1976 yılında İzmir’de çok az hocanın katılımıyla gerçekleştiğini ve o günden bu güne kadar 12’si uluslararası, 28’i ulusal olmak üzere toplam 40 kez yapıldığını belirten Sessiz, kongreye katılım sağlayan herkese teşekkür etti.

Ziraat Fakültesi dekanı Prof. Dr. Bekir Bükün de yaptığı konuşmada “Dicle Üniversitesi olarak sizleri kadim şehrimiz Diyarbakır’da ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

Bükün daha sonra, tarımın Türkiye’de ulusal ekonominin temelini oluşturduğunu belirterek, tarım sektörünün geleceği ve önemi hakkında konuştu.

Tarımsal mekanizasyon, sınırlı kaynakların insan yararına daha etkin kullanımını sağlamak, üretimini arttırmak, tarım yapılan alanları genişleterek iş verimini yükseltip ürün kaybını azaltmak, pazarlama etkinliklerini kolaylaştırmak ve üreticilerinin sosyoekonomik yönden gelişmelerini sağlamak amacıyla kullanılmaktadır” diyen Bükün, bir ilin tarımının gelişmesinin, tarım makinaları imalat sanayisinin gelişmesine ve tarımda kullanımına bağlı olduğunu söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından kongreye katılım sağlayan kongre düzenleme kurulu üyelerine, bilim kurulu üyelerine plaket takdim edildi. Plaket takdiminden sonra toplu çekilen hatıra fotoğrafı ile açılış programı son buldu.

Kongre, üç gün boyunca çeşitli sunumlarla devam edecek.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çiftçi Borçları ErteleniyorÖnceki Haber

Çiftçi Borçları Erteleniyor

Kurban kesecek belgesiz kasaplara suç duyurusuSonraki Haber

Kurban kesecek belgesiz kasaplara suç du...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar